Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Fra november til desember falt markedsandelen til Windows XP med over 3 prosent - det er godt nytt for Microsoft som pensjonerer det 12 år gamle OS-et 8. april i år.

Microsoft tror XP blir en sikkerhets-katastrofe

Om under fire måneder er det slutt med oppdateringer.

Windows XP er fortsatt verdens nest mest brukte operativsystem.

Fortsatt på 30 prosent
Så det spiller liten rolle at Microsoft nå oppfordrer verden til å bytte til Windows 8: det er ikke sjans at tallet kommer til å gå ned så mye i løpet av så kort tid, at man blir skjermet fra potensielt store sikkerhetsproblemer.

Årsaken er Microsoft skal stoppe å tette sikkerhetshull i 8. april neste år.

Les også: Innrømmer de her Windows 8-nederlaget?

All støtte opphører neste år
På selskapets sikkerhetsblogg spår de altså at deres eget produkt, Windows XP blir en sikkerhetsrisiko neste år. Microsoft prøver seg altså på en slags skremmetaktikk for å få folk til å oppgradere til Windows 8, eller i hvert fall Windows 7.

De lister opp en rekke trusler, og nummer seks i rekken er altså XP:

«Dette temaet har vært diskutert før, men det er verdt å nevne det igjen her. Den mest effektive måten å beskytte systemer i dagens miljø, der drive-by download-angrep er så populært hos angriperne, er å holde all programvare installert oppdatert med sikkerhetsoppdateringer.

Men den 8. april 2014 vil støtten stoppe for Windows XP. Dette betyr at Windows XP-brukere ikke lenger vil motta sikkerhetsoppdateringer, ikke-sikkerhetsrelaterte hurtigreparasjoner eller gratis og betalt assistert støtte.

Denne ærverdige plattform, bygget i forrige århundre, vil ikke være i stand til å holde tritt med angriperne, og flere Windows XP-baserte systemer vil bli kompromittert. Den beste måten å ligge i forkant av angripere i 2014 og utover er å migrere fra Windows XP til et moderne operativsystem som kan gi økt og pågående beskyttelse som Windows 7 eller Windows 8, før april 2014.»

September-tallene
1. Windows 7: 46,43 prosent

2. Windows XP: 31,41 prosent

3. Windows 8: 8,02 prosent (opp fra 7.41 prosent i august)

4. Windows Vista: 3,98 prosent

5. OS X 10.8: 3,69 prosent

6. OS X 10.6: 1,68 prosent

7. OS X 10.7: 1,66 prosent

8. Linux: 1,64 prosent

9. Windows 8.1: 0,87 prosent

Kilde:
Microsoft Security Blog

Stikkord: sikkerhet, windows xp