Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SAS åpnet i dag for nettbrett under avgang og landing. (Ill.: Iain Masterton/Alamy/All Over Press)

Nå har SAS åpnet

Nye elektronikk-regler fra i dag.

I månedsskiftet oktober/november åpnet amerikanske luftfartsmyndigheter for bruk av nettbrett, mobil og laptop under avgang og landing.

Åpnet i dag
To uker etter fulgte de europeiske luftfartsmyndighetene etter, og mandag denne uka ble siste instans passert med godkjenning i EASA – det europeiske direktoratet for flysikkerhet.

I dag åpnet SAS som ett av de første europeiske flyselskapene for bruk av nettbrett, lesebrett, musikkspillere og mobil (alt sammen med trådløst nett skrudd av) under hele flyturen. Dette gjelder også samtlige norske ruteflyvninger.

Ikke PC
Med det er likevel ett viktig unntak: Bærbare datamaskiner blir ikke tillatt brukt under avgang og landing. Som før må du la PC-en ligge til «fest setebeltene»-skiltet er slukket.

– Det er de europeiske reglene som sier dette. Og årsaken er at det kan være farlig å ha tunge, løse gjenstander i kabinen under avgang og landing. En bærbar PC veier jo typisk et par tre kilo, sier presseansvarlig Tormod Sandstø til ITavisen.

Må gjøre som piloten sier
Han understreker at selv om forbudet formelt er opphevet fra i dag, er det fortsatt piloten og kabinpersonalet som bestemmer hva som gjelder.

– Det kan oppstå situasjoner der det kreves at passasjerene følger med, eller at all elektronikk er avslått. Det er det opptil piloten å bestemme, og passasjerene må dermed rette seg etter dette, sier Sandstø.

Norwegian før jul
Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen kan ikke gi noen eksakt dato for når hans selskap åpner, men forsikrer oss om at det vil skje før jul.

– Vi holder nå på å implementere de nye reglene i våre flight-rutiner. Dette vil neppe ta lang tid, så passasjerer som flyr med oss hjem, til jul kan forvente å få spille musikk og kose seg med lesebrett mens vi tar av og lander, sier Sandaker-Nielsen til ITavisen.

Kan åpne for nettbruk ogsåHan sier også at Norwegian jobber med å få til at passasjerene også kan bruke det trådløse nettet ombord på flyene under avgang og landing, men at det foreløpig er usikkert om de nye reglene åpner for dette.

– I så fall må mobiler og nettbrett settes i flymodus og WiFi skrus på manuelt etterpå, sier informasjonssjefen.

Stikkord: fly