Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Forholdet mellom Windows 8.1 og OS X 10.9 Mavericks er nå omtrent likt. (Ill.: grzegorz knec/Alamy/All Over Press)

Nå er de nesten jevnstore

OS X haler innpå Windows 8.1.

For å rydde enhver misforståelse av veien: Windows generelt er fortsatt det suverent største operativsystemet i verden med en markedsandel totalt på hele 90.73 prosent.

Mavericks like bak
Men ser du den nyeste versjonen (Windows 8.1) isolert og sammenligner den med Apples nyeste utgave av sitt OS for Mac (Mac OS X 10.9 Mavericks) er forholdet nå så godt som likt.

Mens Windows 8.1 har en markedsandel på 2,64 prosent, ligger OS X 10.9 like bak med 2,42 prosent.

Bruk – ikke salg
Dette viser en fersk måling fra NetMarketShare, som bruker nettet som måleinstrument for å finne ut hvor mange som bruker operativsystemer, nettlesere og søkemotorer.

Tallene sier altså ikke noe om hvor mange eksemplarer av et operativsystem som er solgt, bare noe om hvor mange som er i bruk.

Mange vil si at dette gir et riktigere bilde av situasjonen enn produsentenes oppgaver over hvor mange lisenser de har solgt.

Firefox har tatt igjen Chrome
For øvrige viser de siste NetmarketShare-tallene at Internet Explorer fortsatt er den største nettleseren om man legger alle versjoner sammen, mens Firefox (også alle versjoner sammenlagt) nå har gjenerobret plassen som nest størst etter at Chrome tok over tronen i juli i år.

Når det gjelder søkemotor troner ikke overraskende Google øverst, med god margin til både Bing og Yahoo. Nummer to er faktisk ingen av disse, men kinesiske Baidu.

Apple størst på mobil
Innen mobil/brett er Safari størst (62 prosent mot Android Browser 21 prosent og Chrome 0,5 prosent) innen nettlesere, på tross av at det nå selges flest Android-telefoner. 

Når det gjelder operativsystem, er forholdet mer jevnbyrdig mellom Android og iOS, med en andel på henholdsvis 34 og 55 prosent.

Igjen er det viktig å huske på at vi snakker om bruk, ikke salg.

Stikkord: mavericks, os x, windows 8.1