Annonse


Se hva politiet gjør her

Alle som har møtt en bil i vill fart med politiet på slep vet at det ikke er noen spøk, verken for den mistenkte, politiet eller tilfeldige trafikanter som befinner seg på samme vei.

GPS-kanon
Dette har politiet i USA nå tenkt å gjøre noe med.

Ved hjelp av en såkalt GPS-kanon som skytes på den mistenkelige bilen som et prosjektil kan de rett og slett lene seg tilbake og følge bilens bevegelser, ringe opp nabo-distriktet og vente til kolleger stopper bilen på et sted der det ikke er noen fare for andres liv og helse.

Kan de gjøre det?
Systemet kalles StarChase, og ble første gang vist i 2007. Men det er først nå at politiet i USA tar i bruk teknologien for alvor, slik som politiet i Tampa, Florida demonstrerer i videoen under.

Annonse


Spørsmålet er likevel: Kan politiet virkelig gjøre dette? I en oppsiktsvekkende høyesterettsdom i februar i fjor ble det slått fast at politiet må ha rettskjennelse fra en dommer før de kan plassere en GPS-enhet på en bil.

Ble frikjent
Saken dreiede seg om en nattklubbeier i Washington som var mistenkt for kokainsalg i stor stil. Politiet plasserte en GPS-sender i bilen hans og overvåket bevegelsene hans i månedsvis.

Dermed kunne de til slutt innhente fellende bevis for narkotikavirksomheten. 

– Skjellig grunn nok
Men dommen ble altså kjent ugyldig av Høystrett og mannen sluppet fri – alt sammen på grunn av at politiet ikke hadde innhentet tillatelse til GPS-overvåkingen av mannens bil.

StarChase mener imidlertid at skjellig grunn til mistanke i de fleste tilfeller vil holde for å kunne feste – eller rettere sagt skyte – et GPS-prosjektil på en mistenkelig bil i fart.

Ikke lett å treffe
Men det er også noen andre, mer praktiske ulemper med systemet.

For det første viser forsøkene i Florida at det ikke er så helt lett å treffe bilen. Slikt krever trening, og posjektilet kan dermed komme til  treffe en uskyldig bil eller til og med en fotgjenger.

Dyrt i drift
Økonomisk sett er det også en hake. Prosjektilene koster 250 dollar (om lag 1938 norske kroner) pr. stykk, og de kan bare brukes én gang.

Her kan du se hvordan GPS-prosjektilet fungerer:

Kilder:
Atoblog.com
ABC Action News
The Verge

Annonse