Hopp til navigasjon Hopp til innhold
I løpet av høsten vil flere amerikanske flyselskaper åpne for bruk av elektronikk under hele turen. (Ill.: Katharine Andriotis / Alamy/All Over Press)

Nå er det endelig lov

Her er lista over flyselskapene.

I lang tid har det føderale, amerikanske luftfarsorganet FAA (Federal Aviation Administration) jobbet med å få flyselskapene til å tillate bruk av PC, mobil (uten GSM), lesebrett, MP3-spillere, bærbare spillkonsoller og nettbrett under hele flyturen – også under avgang og landing.

Sterk motstand
Motstanden har vært sterk, spesielt blant pilotene. Men FAA mener i likhet med mange eksperter at det ikke er noen fare for å forstyrre flyets elektroniske systemer.

Nå åpner FAA endelig offisielt for slik bruk, og allerede denne helga er det ventet at en rekke amerikanske flyselskaper vil lette på restriksjonene.

Her er listen så langt (kilde: Cnet):

Delta Airlines – verdens største flyselskap – åpner allerede i dag for bruk av all elektronikk uten radiosender/mottaker i under 10 000 fots høyde.

United Airlines: Ingen dato foreløpig, men sier de er «begeistret for ideen» og vil oppheve forbudet så fort som det er praktisk mulig.

Southwest Airlines: Heller ingen dato, men jobber med saken.

JetBlue: Regner med å komme i gang allerede denne helga.

American Airlines: Har oversendt sin plan om hvordan de vil praktisere de nye reglene. Trolig i gang fra neste uke.

US Airways: Ingen informasjon, men vil trolig følge de andre.

Vil Norge følge etter?
Når det gjelder norske og europeiske flyselskaper, er situasjonen noe uklar. Men det er liten tvil om at det går amme vei også her.

– Vi har strenge sikkerhetsrutiner ombord på fly, men hvis forskning og erfaring viser at elektronisk utstyr ikke utgjør en fare, håper vi å kunne tilby det samme som i USA, sier Tormod Sandstø, pressekontakt i SAS til VG.

 

Stikkord: fly