Annonse


– Nå vil vi ha vårt eget nett

Tyskland kan komme til å gjøre det samme som Kina og Iran: Lage sitt eget nett, adskilt fra det amerikanske.

Ønsker frihet
Mens Kina og Iran bruker sine sær-nett til å overvåke og sensurere sine innbyggeres nettbruk, ønsker tvert om tyskerne å gjøre nettet fritt for slikt.

Derfor vil de bygge et tysk nett som ikke kan overvåkes av USA, Kina eller andre som har interesser av å snoke i europeiske interesser og europeiske nettbrukeres privatliv.

Tas opp igjen
I spissen for initiativet står den tyske telegiganten Deutsche Telekom, som ironisk nok også har sterke interesser i USA gjennom selskapet T-Mobile.

Annonse


Arbeidet med det tyske sær-nettet har pågått en stund og har til dels ligget nede, men etter at det ble kjent at selveste forbundskansler Angela Merkel trolig har blitt overvåket av NSA, har ideen plutselig fått nye aktualitet.

Ingen kur mot USA-snoking
Ulempen ved en slik løsning er at det ikke vil hindre NSA eller andre utenlandske etterretningsorganisasjoner å snoke på tyskere når de befinner seg på nettsteder som er lokalisert utenfor Tyskland.

Dermed vil data om brukerne fortsatt bli registrert for eksempel hos Amazon, eBay, Google og Facebook.

For politikere og næringsliv
Likevel tror tyske sikkerhetseksperter at det med et eget nett vil bli enklere for landets politikere og næringslivstopper å beskytte seg mot utenlandsk snoking.

Det vil blant annet være lettere å følge med på et internt, landsdekkende nett enn et globalt nett, og dermed mindre krevende å avdekke forsøk på spionasje.

– Første gang i historien
Tysk nett-ekspertise er derimot skeptiske til tanken om et nett som er "made in Germany".

– Det er i så fall første gang i historien at Internett-trafikken i et utviklet land land hopper bukk over servere i et annet land, sier telekom-professor Torsten Gerpott ved universitetet i Duisburg-Essen til nyhetsbyrået Reuters.

Både Gerpott og andre frykter nå "balkanisering" av nettet, slik at det til slutt består av en rekke nasjonale sær-nett og slutter å være åpent og globalt.

Annonse