Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Slik ser omslaget til Arcade Fires kommende album ut. Det ligger allerede i sin helhet på YouTube, selv om det ikke kommer før mandag. (Ill.: Amazon)

Gratis FØR det kommer

Og det er helt lovlig…

Nei, du trenger verken Spotify, WiMP eller iTunes.

Uten haker…
Du tenger rett og slett bare å gå HIT (eller se videoen under denne artikkelen), så får du høre hele Arcade Fires nye album Reflektor uten opphold, reklame eller andre forstyrrende elementer.

OK lyd
Lydkvaliteten kunne nok vært bedre, og albumet vil nok gjøre seg bedre i HiFi-utgae på WiMP eller på CD når albumet kommer.

Men men vi snakker vi heller om den lavoppløste, "boblende" prøvelytt-lyden vi ofte opplever ellers.

Kommer først mandag
Det kritikerroste, Grammy-belønte og storselgende kanadiske bandet har nemlig gått til det uvanlige skritt å legge hele det kommende albumet sitt ut på YouTube.

Albumet, som først er ute i butikkene og klar til strømming mandag, har fått mye omtale og er møtt med store forventninger.

Interaktiv singel
YouTube-albumet er først og fremst en lytteopplevelse, men ledsages likevel av en video. Det som går i bakgrunnen er filmen Black Orpheus fra 1959.

Montreal-bandet har gjort stunt på nettet før. I begynnelsen av september la de ut den første singelen fra Reflektor-albumet ut som interaktiv video som man kunne styre via mobilen.

Klarte ikke så slå piratene
​Det har for øvrig blitt nokså vanlig å legge ut kommende album i sin helhet på iTunes. Men det er første gang vi hører om et navn i toppligaen som gjør dette på YouTube.

Slike stunts kan ha sammenheng med at platebransjen ønsker å komme piratene i forkjøpet. Men det har de ikke greid denne gangen, for Reflektor er forlengst ute på nettet i ulovlig utgave.

Restriktiv linje
Avgjørselsen om å forhåndsslippe musikken på YouTube kommer i et noe merkelig lys når vi tenker på bandets plateselskap og deres ekstremt restriktive linje når det gjelder akkurat dette albumet.

Blant annet måtte norske musikkanmeldere som fikk høre albumet på forhånd onsdag levere inn mobiler og signere kontrakt før de fikke høre noe som helst.

Kilde:
Variety

Stikkord: musikk, youtube