Hopp til navigasjon Hopp til innhold
AnandTech har lange tradisjoner for testing av maskinvare. Nettsiden ble startet opp i 1997 av Anand Lal Shimpi. Shimp er fortsatt med, og er han som har skrevet artiklene om juksinga. (Ill.: AnandTech)

«Alle» Android-mobiler jukser

Kun Apple og Motorola er redelige.

AnandTech avsløre Samsung som juksemakere tidligere i år.

Langt ifra bare Samsung
Og i går ble det kjent at selskapet jukser med Note 3, som de gjorde med Galaxy S4. CPU-en optimaliseres nemlig når enhetene oppdager at populære testverktøy kjører på mobilen – på den måten får de bittelitt bedre poeng, men ofte nok poeng til å komme ut som nummer en, siden mange av toppmodellene bruker samme CPU og GPU.

Nå viser det seg at det ikke bare er Samsung som jukser på denne måten, langt ifra. De eneste som ikke jukser med CPU-hastigheter er Apple og Motorola. Om begge av dem, eller bare en, har brukt GPU-juks, det sier ikke AnandTech noe om.

Av enheter som ikke blir tatt i juks, men som er laget av produsenter som har jukset med andre enheter, finner vi LG med Nexus 4 og Nexus 7. Heller ikke Nvidia har jukset med sitt Tegra 4-brikkesett som snart blir å finne i Surface 2.

De aller fleste endrer på CPU-en
AnandTech har laget en liste (med den passende tittelen: «
I can't believe I have to make this table»), over hvilke Android-produsenter som jukser i hvilke testverktøy,

Dette skriver AnandTech i lys av de ferske avsløringene:

«Vi startet å ha koble disse dataene sammen i juli, og hadde også samtaler med silisium-produsenter og OEMs for å sette en stopper for dette. Med unntak av Apple og Motorola, så leverer (eller har levert) omtrent hver eneste OEM vi har jobbet med, en enhet som kjører denne teite CPU-optimaliseringen.

Det er mulig at eldre Motorola-enheter kanskje har gjort den samme tingen, men ingen av de nyere enhetene vi har i hende har vist denne atferden.

Dette er et systematisk problem som ser ut til å kommet til overflaten i løpet av de siste årene, og noe som er langt større enn bare Samsung».

Hvordan kan dette stoppes?
AnandTech ser nå på måter å unngå at produsentene optimaliserer sin maskinvare og kode i forhold til testverktøyene.

En fremgangsmåte blir trolig å skjule hvilke testverktøy som brukes, men også dette blir vanskelig – det er svært lett for de store produsentene å legge inn kode som aktiverer CPU-optimalisering når et av de største testverktøyene testes.

Isåfall må versjonene oppdateres mye hyppigere. Dette kommer til å bli et katt og mus-spill i lang tid fremover.

Disse nye toppmodellene jukser
Følgende nye modeller jukser i en eller flere populære testverktøy for måling av mobil-maskinvareytelse (lista over hvem som jukser i hvilke programmer finner du her):

* Asus PadFone Infinity
* HTC One
* HTC One mini
* LG G2
* Samsung Galaxy S4
* Samsung Galaxy Note 3
* Samsung Galaxy Tab 3 10.1 (2014)
* Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)

Note 3 øker med 4,4 prosent med optimalsieringen aktivert. Det er ikke snakk om tradisjonell overklokking her. Det som skjer er at noe som heter P-State (kjent som SpeedStep, PowerNow! og Cool'n'Quiet i AMD og Intel-CPU-er), trappes opp før testverktøyet selv går inn og gjør denne endringen, som er den vanlige måten dette skal skje på.

 

Kilde:
Anandtech

Stikkord: Mobil