Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nokias nye toppmobil Lumia 1020 kommer til utvalgte europeiske markeder i dette kvartalet, så får vi bare håpe Norge er en del av dem. (Ill.: Nokia)

Nye Lumia tar bilder i 7712 x 5360!

– Vi er fryktelig imponerte.

Nokias minst bevarte hemmelighet ble endelig lansert offisielt i går i New York.

Begge trenger en skikkelig braksuksess
Så er navnet altså Lumia 1020, og det er en 41 MP-mobil – til ingens store overraskelse. Men likevel: dette kan virkelig være mobilen som for alvor får fart på salget av Lumia-mobiler.

Eller for å si det på en annen måte: det er forhåpentligvis den første Windows Phone 8-mobilen som kommer til å selge virkelig bra, for Lumia-mobilene fra Nokia har alltid solgt best av WP 8-mobilene, men det er bare ikke godt nok.

Det handler kun om kameraet
Lumia 1020 er som en hvilken som helst annen Windows Phone 8-mobil, om man ser bort fra kameraet, men la oss være ærlige: det handler kun om kameraet på denne mobilen. Man kjøper den ikke for å differansiere seg på noen annen måte.

Designet minner kanskje mer om Lumia 925, den ser litt slankere ut i designet, men er det egentlig ikke grunnet kamera-optikken som selvsagt tar mye plass, og som gjør at den hever seg fra enhver flate du måtte plassere mobilen på.

Nesten alt er silkemykt
Ifølge The Verge flyter Windows Phone 8 like godt som det alltid har gjort, eller kanskje bedre, da Nokia har økt RAM-en fra 1 til 2 GB. De eneste gangene man opplevde etterslep var når man endret på kamerainnstillingene.

Apropos det: du kan endre så og si alt via Nokia Pro Cam-appen som kun leveres med Lumia 1020. Ved å endre på ting som f.eks. hvitbalanse ser man endringene gjenspeile seg i sanntid på mobil-skjermen. Ganske kult.

– Vi er utrolig imponerte
The Verge fikk fikk som resten av pressen lov til å teste mobilen etter pressekonferansen, og de ble virkelig imponerte:

«Vi har skutt bilder med 1020 non-stop, og enn så lenge er vi veldig imponerte. Kamera-appen er ganske kjapp, men å skifte innstillinger kan til tider skape etterslep, men den er i hovedsak responsiv – og bildene vi tar her ved Pier 92 ser utrolig fete ut.

Bildene er imponerende i detaljnivået for å være et mobil-kamera, men det er forsatt mer støy og korn enn hva man forventer med et dedikert digital-kamera. Farge-representasjonen og den dynamiske rekkeviden er fryktelig imponerende.»

Det handler kun om kameraet, ellers er dette en helt vanlig Windows Phone 8-mobil, om enn med litt mer RAM. (Ill.: Nokia)

5 MP-bilder til deling
Hver gang man tar et bilde tar den to bilder: et i 34 MP-oppløsning, og et i 38 MP-oppløsning. Fra disse oppløsningene blir det laget et 5 MP-bilde ment for deling. Ønsker man å se originalbildene, altså de over 30 MP, må man koble mobilen til PC-en og se på dem der.

Når man beskjærer eller endrer på 5 MP-bildene, lagres de til kamerarullen på mobilen. I hovedsak har Lumia 1020 samme optikk som 808 PureView, men med noen endringer.

Uansett er teknikken for å skape det utrolig detaljnivået den samme som når 808 imponerte en hel teknologiverden i februar i fjor på Mobile World Congress i Barcelona.

Vi vet ingenting om norsk lansering
Vi vet faktisk ingenting om når mobilen kommer til Norge. Vi fikk en engelsk-språkelig pressemelding som forteller oss følgende:

«Nokia Lumia 1020 er deretter ventet å ankomme Kina og viktige europeiske markeder i dette kvartalet. Nokia planlegger å levere en eksklusiv variant av enheten til Telefonica til utvalgte europeiske og latinamerikanske markeder. Nokia Lumia 1020 vil være tilgjengelig i gult, hvitt og svart».

Den norske pressemeldingen, som er å finne her, så heter det at 1020 kommer til Sverige i fjerde kvartal (pris ikke nevnt). Norge er ikke nevnt noen steder, så det ser dårlig ut.

Oppdatert:

Vi har endelig mottatt den norske pressemeldingen. 1020 kommer til Norge i fjerde kvartal, men prisen vil ikke Nokia avsløre riktig enda. Vi kommer tilbake med den så fort vi vet.

Det er forøvrig nå også kjent at Nokia Pro Cam-appen kommer til Lumia 920, 925 og 928. Appen vil leveres i løpet av sommeren som en del av Amber-oppdateringen som også aktiverer FM-radioen.

Spesifikasjoner

* 4.5" AMOLED – 1280 x768 – PureMotion HD+ – Clear Black
* Super sensitive touch
* Nokia Glance Screen

* Gorilla Glass 3
* 2000 mAh-batteri
* Trådløs lading med støttet deksel
* 1.5 GHz to-kjerne Snapdragon S4
* 2 GB RAM
* 32 GB intern lagringsplass
* 7 GB gratis SkyDrive-skylagring
* PureView 41 MP med optisk bildestabilisator
* PureView-oppløsning: 7712 x 5360
* Xenon blitz
* Front-kamera: 1.2 MP

Kilder:
Nokia pressmelding
The Verge

Stikkord: lumia, nokia