For mange artister er det ikke nok å sette slekt og venner i sving med å trykke «Liker»...

Annonse


Slik blir de berømte i en fart

Ønsker du å bli superstjerne a la Justin Bieber og Conor Maynard?

Cash og talent
Da bør du nok helst kunne spille, synge og ha et fordelaktig utseende.

Men det hjelper også med cash, skal vi tro dagens reportasje på BBC Newsbeat.

Teller for listeplassering
Ifølge reportasjen er det helt vanlig å kjøpe seg til trafikk på nettet. Nærmere bestemt YouTube og Facebook.

Annonse


Førstnevnte gjelder nå som «valuta» også offisielt, med egen registrering av antallet treff som kriterium på den prestisjetunge Billboard-listen.

Lang tradisjon
At hitlister har blitt manipulert, er knapt noe nytt. Helt fra 1960-tallet ble det jevnlig rapportert om juks i musikkbransjen

Dette foregikk ved at ungdommer fikk betalt av plateselskapene for å kjøpe opp store antall single-plater, slik at låtene skulle stige på salgslistene.

Nå ser vi altså den moderne utgaven av slik manipulering.

Koster 17 000 for 1 million treff
Ifølge BBCs kilder koster det rundt 3000 dollar (om lag 17298 norske kroner) for en million falske treff på en YouTube-konto.

Det er helt klart innen rekkevidde for et stort plateselskap. Men er man en nyutklekket artist i tenåra uten rik far, er kan man nøye seg med for eksemepl 10 000 treff. Det koster bare rundt 300 kroner.

Er klar over problemet
Både Facebbok og YouTube er klar over problemet, og sier dette helt klart strider mot deres regler.

– Om du driver en Facebook-side og noen tilbyr deg et oppsving i tilhengere mot penger, så bør du løpe så fort du kan. Ikke minst fordi dette er mot våre regler og fordi det er en god sjanse for at alle slike «Liker» vil bli slettet av vårt automatiske system, sier en talsmann for Facebook til BBC.

YouTube ser enda strengere på fenomenet. De truer med å stenge hele YouTube-kontoen om de finner ut at den har blitt manipulert.

Annonse