Michael Trkulja figurerer stadig i kriminelt selskap på Google. Han glemte nemlig å saksøke dem for tekst-resultater...

Annonse


– Søkeresultatene stemplet meg

Milorad «Michael» Trkulja (62) er ingen kriminell.

Offer i skyteepisode
Det fikk han først slått fast i en sak mot Yahoo i mars. Nå har han også fått det bekreftet gjennom å vinne en tilsvarende sak mot Google.

Trkulja er derimot offer for kriminalitet. I 2004 ble han skutt i ryggen av en maskert mann på en restaurant i den australske storbyen Melbourne.

Likte seg dårlig
Siden har mafia-stempelet forfulgt ham. Hver gang noen søkte på navnet hans, kom det opp ett eller annet som hadde med kriminalitet å gjøre.

Annonse


Trkulja likte seg dårlig i selskap med lånehaiker og narkolangere, for eksempel når noen søkte på «Melbourne crime».

Serbia+musikkbransje=krim?
Han likte heller ikke at setningen «Den tidligere musikkarrangøren Michael Trkulja ble skutt i ryggen av en leiemorder iført finlandshette mens han mottok servering på en St. Albans-restaurant i juni 2004» kom opp aller først i Google-søket på navnet hans.

Folk kunne koble hans serbiske navn med musikkbransjen og tenke sitt, mente han. Politiet gjorde det imidlertid tidlig klart at drapsforsøket ikke på noen måte var koblet til Melbournes underverden.

– David og Goliat-kamp
Nå har han altså vunnet fram, og Google må fjerne ham fra bilderesultater som kobler ham til kriminalitet. Størrelsen på erstatningsbeløpet er ennå ikke avgjort, men da han vant mot Yahoo kunne Trkulja inkassere 225 000 australske dollar (om lag 1,3 millioner norske kroner).

– Jeg føler meg storartet og føler jeg har fått oppreisning. Dette var en David og Goliat-kamp der en enkelt mann sto mot en kjempe som brukte all sin makt og alle sine penger på å tyne en uskyldig person, sier Trkulja til den australske avisen Sydney Morning Herald.

Trkulja glemte imidlertid å saksøke Google for tekstlinkene, så dommen gjelder bare bildesøket. Google har sagt at de anker saken, siden dem for dem har stor prinsipiell betydning.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse