Denne kommer med Android 4.0.4, og det er alt du trenger for å surfe og se film, men den har sine begrensninger.

Annonse


Kunne vært en drøm

Vi fikk inn til test en fullverdig Android 4.0-PC: Rikomagic MK 802 II. Endel dyrere enn Raspberry Pi (620 kroner vs. 230 kroner), men med kraftigere maskinvare og innebygget N-WiFi. Gode spesifikasjoner, men funker den som ønsket?

Oppdatert:

MK 802 II har allerede fått en firmware-oppgradering som skal rette endel problemer og forbedre ytelsen. Last ned (alternativ nedlasting). Vi har også blitt gjort oppmerksomme på at Rikomagic skal lansere Android 4.1 om noen uker.

Markedet flommer over av billig-PCer

Rikomagic er en av mange produsenter av den nye typen mini-PCer med Allwinner-brikkesett. Fordelen med disse plugg-den-rett-inn-i-TVen-maskinene er at de leveres med komplett et fullverdig operativsystem: Android 4.0.4.

Annonse
Med andre ord får du akkurat den samme opplevelsen som et Android-nettbrett, men på en stor skjerm. Vi testet maskinen med minimumskravene at den skulle takle avspilling av 1080p-video via N-WiFi, og at den leverte en helt OK surfe- og YouTube-opplevelse.

Nytt i den nye modellen er støtte for den kjappeste trådløse nettverkstandarden: 802.11 N. Dette trengs ved strømming av 1080p-innhold, den har nemlig ikke ethernet for kablet tilkobling. Det kan tenkes denne gjør jobben, men dette har vi ikke testet.

Fint at HDMI-forlenger følger med om det skulle være trangt om plassen.
(Ill.: Rikomagic)

Dette er MK 802 II

Men først er det på sin plass å presentere spesifikasjonene:

* Allwinner A10 Cortex A8 1.5GHz + Mali-400 GPU (CPU 1GHz, GPU 500MHz)
* 1GB RAM
* 1080P/2160P (!) via HDMI
* 4GB NAND Flash
* Opp til 32GB lagring via TIF (microSD)
* WLAN (b/g/n) (Ralink 8188)
* Sort eller hvit farge

Støttede format (Audio & Video):
* Audio: AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, QCP, MP3, WMA, WAV, MIDI, M4A
* Video: WMVA, ASF, MP4G, 3GP, 2G2M4V, MJPEG,RV10, DivX, VC-1, MPEG-2, MPEG-4, H.263, H.264

Utganger / tilkoblingsmuligheter:
* 3 x USB (OTG / HostExpand)
* 1 x HDMI (mini)
* 1 x TF (microSD)

Medfølgende:
* 1 x USB kabel
* 1 x Overgang fra mini USB til USB
* 1 x mini HDMI til HDMI kabel
* 1 x Brukermanual (engelsk)

På nett på fem minutter

Fordelen med MK 802 II er at man slipper å installere OS, den kommer som sagt med et ganske ferskt Android-OS, og da kan man laste ned det man trenger, alt er nemlig ikke installert for å kunne levere strømming av HD-video. Mer om dette senere.

Det vi liker at alle nødvendige kabler følger med, men USB kabelen kunne godt vært lenger. Det er kanskje ikke alle som har USB-inngang på TV-en.

USB-kabelen som  leverer strøm til den lille maskinen er skummelt kort.
(Ill.: Rikomagic)

Det er mange maskiner av denne typen, og de fleste bruker Allwinner-brikkesettet. Dette er en god ting siden utviklere lett kan kompilere nye Android-versjoner til mange produkter samtidig. Det er faktisk allerede laget en Android 4.1 ROM til produkter med Allwinner A10-brikkesett, men vi valgte å teste produktet slik det leveres fra produsent.

Så utrolig enkelt

Etter å ha plugget Android-dingsen i en ledig HDMI-inngang på TVen er det eneste man trenger å gjøre å stille inn riktig oppløsning, og sørge for at bildet ikke er trimmet feil. Av en eller annen grunn, selv om vi har aktivert full-piksel-modus på TVen, så fyllte ikke bildet hele skjermen. Man retter dette med trimmeinnstillingene i Android-innstillingene.

Bruker du YouTube hyppig er MK 802 II kjempefin. Googles YouTube-app til Android 4.0 er veldig kjapp på denne maskinen, og er også enkel å navigere med luftmusa vi testet den med. YouTube-appen er ikke installert fra før av så du må logge inn på Google-kontoen, og laste den ned fra Google Play. Det er vel verdt det.

Fin funksjon når bildet ikke strekker seg helt ut.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Nettverk

Vi testet maskinen to steder: i et hus med trådløs ruter i en annen etasje, og i en leilighet med den trådløse N-ruteren en halv meter unna. Man får litt under halvparten av hva N-standarden takler om man har ruteren i en annen etasje (ganske imponerende for en så liten maskin), men selvsagt ingen problemer med 1080p-video om ruteren er nærme.

Pass derfor på at du har en ruter innen normal avstand, om ikke kan det hele bli en kjip opplevelse om man skal se HD-film.

Ytelse

Hva angår ytelse er det viktig å merke seg at dette ikke er en maskin som takler ting som 3D-spill eller video-redigering – naturlig nok med tanke på prisen. Dette er en veldig billig knøtt-PC som i utgangspunktet skal fungere fint som surfe og mediacenter-maskin.

Multitasking er selvsagt støttet i Android 4.0, men kjører man for mange prosesser samtidig merker man veldig fort at ting går tregt, og til og med kræsjer. Det kan derfor være smart å huke av for at prosessene drepes med en gang man lukker dem. Selv om man lukker programmer stopper likevel maskinen ganske ofte opp. Mer om dette lenger ned i artikkelen.

Navigasjon

Vi fikk sammen med testproduktet enn Wii-lignende fjernkontroll fra Measy: Air Mouse + Keyboard. La oss kort oppsummere med at ingenting slår mus og tastatur-komboen, men skulle man av en eller annen grunn ha behov for et alternativ fungerer Measys løsning overraskende bra. Putt i tre AAA-batterier (følger ikke med), og plugg inn USB-dongelen i MK 802-en. Ferdig.

Byggkvaliteten er fin, den ligger godt i hånda, og det funker ganske så bra å bruke den som «luft-mus». Snur man den har man dessuten et helt OK mini-tastatur med gode taster, men som kanskje er litt for harde.

Ingen tvil om at det er Android 4.0.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Nettverks-problemer

Alt er ikke gull og grønne skoger med et produkt til rett under 700 kroner med et OS som ikke er helt optimalisert for maskinvaren. Vi tror mye avhenger av nettopp dette: programvare-optimalsering. Android 4.0 skal kunne kjøre flere prossesser helt fint med 1GB RAM, og denne har en mer enn god nok CPU til de bruksområdene vi har satt som minstekrav.

Nettleseren og andre apps gir alt for ofte beskjed om at den har stoppet å fungere, for så å fungere igjen. Det er heller langt fra optimalt å surfe med Measys luftmus da man ikke kan bla nedover med den uten å bruke de to navigasjons-pilene som er plassert på toppen. Android er selvsagt ikke laget for denne, så vi anbefaler helt klart mus og tastatur om man skal surfe mye. Bare pass på at mus og tastatur kan snakke med én USB-dongel, da det bare finnes én USB-inngang.

Vi støtte også på problemer med å bla delte mapper på lokal-nettverket. Dette var ikke et problem på det første nettet vi prøvde maskinen på, men når vi kom hjem og testet der ville OS-et av en eller annen veldig snodig grunn rett og slett ikke gi oss tilgang til noe annet enn hva som ligger lokalt på NAND-minnet.

Den ga beskjed om at den søkte i to sekunder, for så å stoppe opp. Vi har et helt normalt hjemmenettverk, det samme nettverket Raspberry Pi ikke hadde noen som helst problemer med.

Measy: Air Mouse + Keyboard.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Dette reddet oss

Vi testet med den inkluderte filbehandleren (FileManager), men den fant ingen nettverks-enheter. Vi testet så Astro Filemanager, heller ikke denne fant nettverksressursene, men ga oss i hvert fall en feilmelding (om noe veldig kryptisk en, uten ett eneste Google-treff).

Hva ble redningen? File Manager fra Rythm Software eller ES File Explorer File Manager. Sistnevnte er optimalisert for nettbrett, og derfor anbefalt. Ingen av de to hadde problemer med smb (Samba)-nettverksressurser, mens den som fulgte med altså ikke fant noe som helst. Snodig.

HD-film

Nå var vi klare for å kose oss med litt 1080p-mkv-video fra NAS-boksen etter endelig å ha fått tilgang. Vi var spente på hvordan avspillingen ville fortone seg med RaspBerry Pi-ens helt feilfrie avspilling av 1080p-innhold i samme nettverk.

Dette fortonet seg ikke positivt. Vi tror ikke det er nettverkets feil, men det at programvaren som følger med spiller av HD-film i programvaremodus, altså uten å dra nytte av AMD-grafikkbrikken for maskinvaredekoding. Dette er et absolutt must for at denne maskinen skal være verdt noe som helst.

Resultatet var null lyd, og et 1080p-klipp som hakket så mye at det hele fremstod som en veldig treg bildefremvisning.

Redningen? MX Player. Denne spilleren støtter maskinvare-dekoding (aktivert som standard), og hadde ingen problemer med 1080p-video over WiFi-nettet vårt, men for å få lyd måtte lydsporet aktiveres manuelt. Dette gjøres oppe i høyre hjørne (se etter note-ikonet).

Measy: Air Mouse + Keyboard.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Konklusjon

Alt i alt er dette et fint produkt på papiret, og når det fungerer, man må vurdere den for hva den er: en enkel nettleser og mediacenter-dings som ikke er optimalsert, og som for ofte kræsjer. I tillegg har den problemer med minnehåndtering, og bruker et OS som ikke er optimalisert for datamaskintastatur.

Man får svært ofte beskjeden «applikasjonsnavn svarer ikke» med valg om å stoppe den eller vente. Det er bare å vente, den har ikke kræsjet, men bruker bare lenger tid på å svare enn OSet har tålmodighet til. Det er ingen fremdriftsindikator når systemet henger etter, noe som ender med at man trykker ivei, og lager enda mer sirup i systemet.

Fordelen med slike åpne produkter er de ofte får god støtte av fiklere som helt sikkert kommer til å levere bedre Android-ROMs fremover. Det merkes at dette fortsatt er et ungt produkt i en ung produktgruppe.

Spesielt nettverksproblemene er helt uforklarlige, og den dårlige minnehåndteringen er svært irriterende. Er du klar over disse problemene er det et fint fikleprodukt for personer med tålmodighet og tid.

Forvent derfor ikke at alt går som smurt, vi opplevde nemlig etter noen timers bruk at skjermen ble helt blå. Maskinen hadde rett og slett hengt seg uten å gi oss noen feilmelding. Hvorfor vet vi ikke, men det er godt mulig det har sammenheng med den dårlige håndteringen av minnet, vi hadde nemlig en del programmer oppe. Her må det med andre ord til en skikkelig firmware-oppgradering til.

Potensialet er der, for MK 802 II har riktig maskinvare, men vi synes det er dumt at nødvendig programvare ikke følger med, at den har problemer med minnehåndtering, og at den i tillegg er ustabilit.

Produktet får pluss for innebygget N-WiFi, og at den kjører Android 4.0 som gir tilgang til et hav av programvare. YouTube-fungerer også veldig bra.

Vi anbefaler følgende programvare fra Google Play:

* ES File Explorer File Manager
* MX Player
* Googles YouTube-app

Dette kan fikse minneproblematikken noe.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Rikomagic MK 802 II selges for 620 kroner inklusive moms hos iwill.no.

Vi anbefaler Rikomagic.co.uk og XDA Developers som kilder til ny programvare, og hjelp med Allwinner-produkter.

Denne veiledningen forklarer hvordan du flasher MK 802 II.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse