Ny runde i den lange rettssaken mellom Apple og Samsung. Denne gangen vant Samsung slaget.

Annonse


Samsung knust av juryen

Juryen kjennelse i den amerikanske rettssaken mellom Apple og Samsung er nå kjent.

Fikk medhold i det meste
Resultatet er knusende for Samsung.

Apple vant fram på nesten alle punkter, og Samsung må ut med over en milliard dollar (nøyaktig $1 049 343 540) til sin konkurrent og samarbeidspartner. Det opprinnelige kravet fra Apple lå på 2,5 milliarder dollar.

Juryen finner at Samsung med vitende og vilje kopierte Apples i fem av de seks tilfellene retten skulle behandle.

Annonse
Dette melder The Verge.

Nei til Samsung
Samsung får på sin side ikke medhold for noen av sine påstander om at Apple kopierer dem. Og de får ikke så mye som en cent i erstatning, selv om de i utgangspunktet ba om 421 millioner dollar i sitt motsøksmål.

Ikke ett eneste Apple-patent ble kjent ugyldig. Derimot hadde juryen innsigelser mot design-argumentet når det gjaldt iPad. De fant ikke at nettbrett generelt kan sies å være Apples enerett.

Seierherre
Heller ikke ville retten være med på at Samsung brøt de amerikanske antitrustlovene. Og heller ikke ett eneste Samsung-patent ble «nullet».

Likevel står Apple igjen som den store seierherren.

Salgsforbud
I går kunne vi fortelle om en tilsvarende sak i Sør-Korea. Men her var begge ifølge dommeren like gode. Begges produkter blir dermed ulovlige å selge i Sør-Korea.

Hvordan utfallet blir når det gjelder salget av Samsungs Galaxy-produkter i USA, er ennå for tidlig å si. Dommeren i saken i USA har allerede lagt ned salgsforbud mot både Galaxy Tab 10.1 og Galaxy Nexus, og det er trolig at dette nå vil bli opprettholdt og eventuelt utvidet.

Mobiltelefonen Galaxy III S er ikke berørt av kjennelsen.

Også i Norge?
Mest spennende for oss nordmenn er det om Apple nå vil føre saken videre til Europa. I Tyskland har de allerede klart å stoppe salget av Galaxy Tab 10.1 og 7,7 (men ikke 10.1N), men i resten av EU og EØS er det fortsatt tillatt å selge disse produktene.

Når Apple fram i en felleseuropeisk rettssak på samme måte som de nå har gjort i USA, ser det utvilsomt mørkt ut for Samsung også i Norge.

Kommentarene
De to partene kommenterte i natt kjennelsen.

Først Samsung:

Dagens kjennelse bør ikke bli sett på som en seier for Apple, men som et tap for den amerikanske forbrukeren. Det vil føre til færre valg, mindre innovasjon og potensielt høyere priser. Det er uheldig at patentlovgivning kan bli manipulert til å gi ett selskap monopol på rektangler med avrundede hjørner, eller teknologi som blir forbedret hver dag av Samsung og andre selskaper. Forbrukerne har rett til valg, og de vet hva de kjøper når de kjøper Samsungs produkter. Dette er ikke det siste ordet i denne saken eller i kamper blir utkjempet i domstolene rundt om i verden, hvorav noen allerede har forkastet mange av Apples påstander. Samsung vil fortsette å innovere og tilby valgmuligheter for forbrukeren.

Så Apple:

Vi er takknemlige overfor juryen, for måten de har utført sitt arbeid på og for at de har brukt tid på å lytte til vår historie. Vi er glade for å endelig kunne fortelle dette. Fjellet av bevis presentert underveis viste at Samsungs kopiering gikk langt dypere enn selv vi visste. Søksmålene mellom Apple og Samsung handlet om mye mer enn patenter eller penger. De handlet om verdier. Hos Apple verdsetter vi originalitet og innovasjon, og vi vier våre liv til å lage de beste produktene på jorden. Vi lager disse produktene til glede våre kunder, ikke for at våre konkurrenter skamløst skal kopiere dem. Vi gir applaus til retten for å funnet Samsungs oppførsel egenrådig og for å sende en høy og tydelig beskjed om at det ikke er riktig å stjele.

Kilde: CNET.com – oversatt via Google Translate og fornorsket.

Ifølge CNN kommer Samsung til å anke. Dermed er det endelige utfallet av denne saken ikke klart ennå.

Hele kjennelsen kan du lese HER (pdf).

Les om saken i våre søsterpublikasjoner:
DinSide.no
digi.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse