Denne er altså ikke ekte. Mac-fiklere kan dermed puste lettet ut - enn så lenge.

Annonse


– Vi lurte dere!

Vi skrev i forrige uke om en skrue som visstnok skulle gjøre det enda vanskeligere å åpne Apple-produkter.

Lite troverdig rykte

Og vi påpekte at saken ikke virket særlig troverdig. Ikke fordi Apple ikke kunne tenke seg å gjøre noe slikt, men fordi ryktet var av typen «jeg kjenner noen som var hos Apple og tok dette bildet, men sier ikke mer».

Nå viser det seg at det hele var planlagt «trolling» av folkene i det svenske designselskapet Day4 for å belyse at det er lett å få pressen og bloggerne til å skrive Apple-rykter.

Dette er stoff som gang på gang blir mest lest, noe vi og utenlandsk presse gang på gang erfarer, og som Day4 nok også er klar over.

Annonse


Mailet seg selv

Day4 designet skruen i et 3D-program, rendret det, og sendte det i epost til seg selv. De tok så et bilde av skjermen, og lastet det anonymt opp på Reddit med en engangs-konto som ikke kunne spores.

Saken vakte voldsom interesse her på ITavisen.no. Dette fordi mange liker å fikle med maskinvare, og ikke minst gjøre reperasjonsjobben selv. Også fordi mange ser på Apple som svært drakoniske og lukkede – ryktesaken forsterket i så måte et inntrykk mange allerede har av selskapet.

Det hjelper også at det ikke ikke virket så usannsynlig, Apple bruker tross alt allerede en spesial-skrue (pentalobe) som krever spesialverktøy.

– Vær kritisk

«Blogger og aviser som rapporterte saken falt tilbake på at dette var et vagt rykte som var ubekreftet, men diskuterte likevel hvordan dette kunne ville ramme Mac-verdenen om den ble satt i produksjon.

Men, vi merket en forskjell på hvordan dette ble diskutert av leserne. Mens journalistene ikke var helt enige om at dette ville skje, og pekte på at det var et rykte, var leserne mer klare i sine synspunkter.

Enten så så de på nyheten som sanne, eller kalte den falsk, uten noen gråsone. Splitten mellom de to grupperingene var ganske uvanlig. Et estimat er at 90 prosent trodde skruen var et faktum, og baserte alle sine kommentarer på dette – bare 10 prosent var kritiske til nøyaktigheten,» blogger Day4.

Ryktesaker blir faktasaker

Samtidig påpeker Day4 at alle bør stille kritiske spørsmål når de ser en nyhet uten en klar kilde, spesielt de sakene som plutselig starter å florere på sosiale tjenester.

Ofte starter slike saker som en skeptisk nyhetsartikkel, men når den har nådd sosiale medier er ofte sitatstreken borte, og saken presentert som et faktum.

Day4 har hentet ut en del interessant data etter stuntet.
(Ill.: Day4)
Et knippe titler fra aviser og blogger som plukket opp saken.
(Ill.: Day4)

Kilde:
Day4

Annonse