55 prosent mener at man bør strupe fildelingen og heller gi plass til viktigere ting på nettet.

Annonse


– Fildelerne ødelegger

Hele 55 prosent av Norges befolkning over 18 år ønsker at viktige tjenester på nettet skal ha prioritet foran for eksempel fildeling.

– 10 prosent bruker 90 prosent
Det viser en fersk undersøkelse som Norstat har foretatt på vegne av Kabel Norge, organisasjonen for norske kabel-TV-selskaper.

– I dag er det slik at en liten prosent av alle bredbåndsbrukere står for en svært høy andel av nett-trafikken blant annet på grunn av utstrakt fildeling (10% av kundene bruker 90% av kapasiteten). Trafikkstyring kan sikre at den type brukere ikke blir til hinder for flertallet, og vil føre til at vi får et mer robust internett som bedre kan takle ekstraordinære situasjoner, sier styreleder Øyvind Husby i en pressemelding.

Bare for voksne?
Det skal likevel nevnes at 35 prosent mener at all internettbruk bør ha samme prioritet, og at ingen bør ha «forkjørsrett». Ti prosent vet ikke hva de mener om saken.

Og det ville ikke overraske oss om resultatet hadde blitt noe annerledes om de under 18 hadde blitt spurt.

Politisk brennbart
Såkalt nettnøytralitet – altså prinsippet om at ingen skal kunne kjøpe seg forrang på nettet – har i mange år vært en het potet i nettverdenen, spesielt USA.

Blant de som har tatt til orde for nettnøytralitet er blant annet Barack Obama. Det samme har Amazon, Facebook, Google og Twitter. Samt så godt som alle teknologi-interesserte, både i USA og her hjemme.

Mye tyder likevel på at det viktige prinsippet er en tapt sak, i hvert fall i USA.

Tilhengerne av full nøytralitet har blant annet trukket fram faren for at mektige offentlige og private interesser kan skaffe seg plass i «kollektivfeltet», og samtidig parkere vanlige folk (og aktører de kanskje ikke liker) i den vanlige køen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse