Tim Cook tapte i Japan, og er dømt til å betale Samsungs rettsutgifter.

Annonse


– Jeg er rasende!

Apple-sjef Tim Cook er ikke fornøyd etter New York Times’ sak som belyste arbeidsforholdene i Kina.

Steinhard kritikk

Apple bestiller deler til sine produkter fra produsenter fra en rekke land, men felles for alle produktene er at de settes sammen i Kina. Landet har en gigantisk arbeidsstyrke og de gigantiske fabrikkene kan på få timer gjøre endringer i sisten liten, noe som passer Apple perfekt.

I NYTs artikkel er det intervjuet en rekke tidligere sjefer i selskapet, som godt mulig har en personlig agenda, men som uansett går hardt ut mot sin tidligere arbeidsgiver og mener at selskapet kutter kostnader relatert til arbeidsmiljø og gjør alt for lite for å bedre det.

– Misbruker arbeiderne

Det er uansett ikke bare tidligere Apple-medarbeidere som mener selskapet gjør alt for lite. En tidligere Foxconn-ansatt, Li Mingqi, som sluttet i april legger ikke noe imellom:

Annonse


«Apple brydde seg aldri om annet enn å øke produkt-kvaliteten og kutte produksjonskostnadene».

En tidligere Apple-sjef tegner også et dystert bilde av Apples etikk, eller manglende sådan: «Vi har visst om arbeids-overgrepene i flere fabrikker i fire år og de pågår fortsatt.»

Opprettet egen nettside, men gjør lite?

Det har vært en rekke selvmord hos Foxconn som setter sammen produkter for Apple, Microsoft, Dell og mange andre store teknologi-selskap.

Foxconn angrep problemet med å montere nettinger for å ta i mot folk som prøver å ta livet sitt ved å hoppe ut fra takene, men det er jo ikke akkurat å ta tak i problemene som er grunnene til selvmordsforsøkene. I videoklippet under kan du selv høre hvordan Steve Jobs ser på problemene. Han påpeker blant annet at selvmordsraten på Foxconn-fabrikken, med 400 000 arbeidere, er lavere enn i Statene.

Apple har revidert arbeidsforholdene til sine underleverandører i en årrekke, men har i det siste gjort mer for å gjøre dette synlig utad etter flere kritiske søkelys på arbeidsforholdene, spesielt hos Foxconn. Selskapet har også opprettet en egen «Supplier Responsibility»-nettside som belyser Apples retningslinjer, arbeids-etikk og inneholder rapporter fra de siste årlige evalueringene.

Dette skriver Cook

Nå prøver altså Apple-sjef Tim Cook å berolige sine medarbeidere ved å sende ut en relativt lang e-post hvor han tar sterk avstand fra påstandene i New York Times’ artikkel.

Cook skriver blant annet:

«For de mange hundre av dere som er ute hos en av våre leverandørers produksjonsanlegg rundt om i verden, eller jobber langt borte fra sine familier; jeg vet du er like rasende over dette som jeg er. For folk som ikke er så nær forsyningskjeden, har du rett til å vite fakta.»

Som et selskap og som individer er vi definert av våre verdier. Dessverre er det noen personer som stiller spørsmålstegn ved Apples verdier i dag og jeg vil gjerne adressere dette med deg direkte. Vi bryr oss om hver eneste arbeidstaker i vår verdensomspennende forsyningskjede.

Enhver ulykke er dypt urovekkende, og alle eventuelle problemer med arbeidsforhold er grunn til bekymring.

Enhver antydning om at vi ikke bryr oss er åpenbart falske og støtende for oss. Som du vet bedre enn noen: beskyldninger som dette er i strid med våre verdier. Det er ikke hvem vi er.»

Medlem av FLA

Det påpekes også at Apple har blitt medlem av «Fair Labor Association». FLA er uavhengige og gransker arbeidsforholdene hos Apples underleverandører:

«Tidligere denne måneden åpnet vi vår forsyningskjede for uavhengig gransking av Fair Labor Association. Apple var i en unik mulighet til å være ledende i industrien ved å ta dette første steget, noe vi gjorde uten å nøle.

Dette medfører hyppigere og en mer åpen rapportering av vår forsyningskjede, noe vi tar godt i mot. Dette er den slags handlinger våre kunder forventer av Apple, og vi vil ha mer av dem i fremtiden.»

Les hele brevet til fra Cook til sine medarbeidere her.

Steve Jobs svarer på spørsmål vedrørende selvmordene hos Foxconn:

Kilde:
9to5mac.com

Annonse