Det hjelper ikke å skru av Bruk mobildata om 3G fortsatt er på.

Annonse


Apple-tabbe kan koste deg tusener

Om du ikke er millionær eller har abonnement betalt av en ekstremt gavmild arbeidsgiver, bør du slå av såkalt dataroaming når du er i utlandet.

Effektiv sperre
Har du en iPhone eller iPad med 3G, velger du Innstillinger->Generelt->Nettverk. Deretter sveiper du Dataroaming til stillingen «av».

Dette er effektivt uansett hvilke andre innstillinger du velger på telefonen. Om telefonen prøver å gå på nett, får du beskjed om at 3G er skrudd av og at du må gå til en WiFi-sone.

Og så kommer det du ikke vet….
Så langt alt vel.

Annonse


Men av og til du bare skru på Dataroaming igjen for å sjekke Facebook, e-posten eller siste nytt på VG.no.

Da kan du risikere at telefonen eller nettbrettet laster ned mye mer data enn du tror. For det finnes nemlig en egen innstilling for nedlasting av data fra Apples butikker (Innstillinger->Butikk->Bruk mobildata).

Dette har Apple oversett
Her har Apple åpenbart glemt noe. For i følge en kilde som jobber i Phone Support Worldwide laster telefonen ned data uansett, selv om denne Bruk mobildata er skrudd av. Altså forutsatt at du har åpnet for dataroaming.

Ifølge nettstedet dreier det seg om en feil i Apples mobile operativsystem iOS. Feilen gjelder både det nye iOS 5 og forgjengeren iOS4. Og den berører både iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad og the iPad 2.

1500 kroner for 20MB
Dette kan bli en dyr affære. For eksempel om du holder på å laste ned musikk fra iTunes eller en app fra App Store via Wifi, og så forlater WiFi-området. Alternativt at WiFi-signalet blir så svakt at telefonen skifter til 3G.

Pocket-Lint prøvde dette i praksis, og kunne konstatere at de raskt ville opparbeidet en regning på om lag 1500 norske kroner dersom de lastet ned 20MB under en tur i USA – i den tro at telefonen automatisk blokkerte for nedlasting via 3G fra Apple når de hadde skrudd Bruk mobildata av.

Mangel på logikk?
Dette skjer også når du er i Norge, selvsagt. Men da blir jo regningene moderate i forhold.

Apple har så langt ikke kommentert feilen.

Eller kanskje er det bare mangel på logikk. For det kan jo tenkes at Apple her bare har tenkt noe slikt som «om du først har skrudd på 3G, vil du vel ha data fra oss også».

Kilde:
Pocket-lint.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse