BILDEBEVISET: Disse IP-adressene viser at ansatte i Sonys filmselskap har lastet ned en rekke piratkopierte filmer.

Annonse


Filmselskaper avslørt

Både mandag og tirsdag denne uken har ITavisen skrevet om nettstedet youhavedownloaded.com, som avslører hvilke IP-adresser som brukes til å laste opp og ned piratkopiert materiale via torrent-nettverkene. (Se De vet hva du har lastet ned og Den nye gapestokken?)

Faller for eget sverd
Mange frykter at denne og lignende nettsteder kan brukes som en offentlig gapestokk, og i verste fall brukes av film- og plateselskaper for å «oute» piratene de er ute etter.

Nå viser det seg at rettighetshaverne selv har blitt offer for nettstedet.

Står ikke bra til
For straks nyheten om youhavedownloaded.com ble kjent, satte nettfrihetsforkjempere bak nettstedet Torrentfreak.com seg ned for å se hvordan det lå an hos filmselskapene.

Annonse


Det var et forstemmende syn, sett med piratjegernes øyne.

Både egne og andres filmer
Filmselskapene, som ikke nøler med å sette inn sitt veritable batteri av advokater når de oppdager så mye som en torrentfil, er selv storstilte pirater om vi skal tro loggene fra youhavedownloaded.com.

Torrentfreak sjekket IP-rekkene til både Sony, Fox og Universal. Hos alle fant de store mengder filmer. Flere av disse tilhørte selskapene selv, men deres ansatte går åpenbart heller ikke av veien for å laste ned konkurrentenes filmer.

«Markedsforskning»?
– Kanskje det å laste ned «Super 8» kan betegnes som markedsforskning. Men i dette tilfellet ville det vel vært mer korrekt å betale for en DVD, skriver nettstedet ironisk om Fox-ansattes innhogg hos en av konkurrentene.

Det hører også med til historien at de sjekket BitTorrent, selskapet som startet end moderne fildelingsrevolusjonen, og som i følge filmselskapene er selve kilden til ondskapen.

Her fant man ikke fnugg av piratkopiert materiale…

Skal være korrekt
Det har vært stilt spørsmål ved om youhavedownloaded.com er seriøse (noe de faktisk selv sier de ikke er). Men Torrentfreak.com, som på tross av sitt ståsted på fildelernes side er blant de best orienterte og etterrettelige kilder innen fildelingsverdenen, hevder at de data som framkommer i hovedsak er korrekte.

Samtidig påpeker de at youhavedownloaded.com bare viser toppen av isberget, siden de bare registrerer om lag 20 prosent av torrent-trafikken.

Med andre ord er omfanget av piratvirksomheten hos filmselskapene trolig langt høyere…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse