Beviset: Norsk bok på Kindle. Alldeles ulovlig - det innrømmer vi blankt.

Annonse


Jeg, en bok-kriminell

Den norske bokbransjen sjangler videre inn i den digitale verden som en påstått motvillig fyllik som sier han «ble drukket full».

Slipper momsen
Mens nordmenn kjøper stadig flere e-bøker fra amerikanske Kindle og gir blaffen i hjemlig språk og kultur – stikk i strid med hva norsk kulturpolitikk satser på å få til – så satser en av de største aktørene i den norske bokbransjen, Norli Libris, på magnetkort.

Dette for å omgå momsbestemmelsene, må vite. For det er nå en gang slik i all sin absurditet at en e-bok lastet ned fra nett er momsbelagt, mens en bok levert på minnepinne eller for den saks skyld magnetkort er momsfri. Tro det eller ei, men sånn er det.

Da kan jeg også!
Når bokbransjen er såpass kreativ når det gjelder vedtatte normer og regler, velger jeg å være det samme.

Annonse
Jeg kjøper nemlig norske e-bøker. Ikke i store mengder, hittil bare to: Simen Sætres debattbok Petromania og Kurt Hanssens kriminalroman Forglemmegei. I tillegg har jeg lastet ned Trogrim Eggens Trynefaktoren, som ligger gratis ute som lokkemat på Digitalbok.no.

Ikke lystbetont
De to siste forfatterne kjenner jeg, og valget av digitalbok er en kombinasjon av vennetjenester og teknisk nysgjerrighet.

For direkte lystbetont er det ikke å være digital leser i Norge i dag. I hvert fall ikke om du ønsker å lese bøker på ditt eget språk.

Dyr «fornøyelse»
For det første: Prisen. Mens Sætre koster beskjedne 129 og slik sett er forbilledlig konkurransedyktig med Amazon, måtte jeg ut med 319 kroner for Hanssens bok.

Det er ham og forlaget hans vel unt, men jeg tviler på om det vil få folk til å velge digitalt framfor papir. Gjennomsnittet synes å ligge på mellom 250 og 300 kroner – altså langt dyrere enn både digital musikk og film.

Jeg vil lese på hva jeg vil!
Uansett, jeg ville ha disse bøkene i digitalt format. Og jeg ville lese dem på det nettbrettet jeg foretrekker: Kindle.

Det er her jeg, som ellers regner meg som en lovlydig og ansvarlig samfunnsborger, blir til en gemen kriminell.

Klart lovbrudd
Åndsverklovens paragraf 53 a sier følgende:
Det er forbudt å omgå effektive tekniske beskyttelsessystemer som rettighetshaver eller den han har gitt samtykke benytter for å kontrollere eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring for allmennheten av et vernet verk.

Likevel, og med fullt overlegg fjerner jeg kopibeskyttelsen og legger bøkene over på min kjære Kindle (som beskrevet HER), der øvrige digitale biblioteket mitt ligger.

Bare anmeld meg!
Jeg gidder ikke ha med meg flere lesebrett på tur, og jeg synes Kindle er helt uovertruffen når det gjelder å vise tekst. Jeg får rett og slett hodepine av å lese bøker på iPad eller laptop, og ingen får meg til å investere ytterligere 1900 kroner i den norske bokbransjens lesebrett bare for å få lest de få norske bøkene jeg kjøper.

Så dere får bare anmelde meg, Stenersen, Gyldendal og Cappelen Damm. Jeg skal ta min straff. Bare jeg får med meg Kindelen min på cella.

Tore Neset er redaktør i ITavisen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse