4S er fortsatt mest populært hos NetCom-kunder.

Annonse


Apples beste telefon

Det er ingen hemmelighet at mange ønsket seg litt mer da iPhone 4S ble presentert, det er ingen hemmelighet at en viss følelse av skuffelse var tilstede da årets modell var «bare» en oppdatering av den eksisterende suksessen.

Men samtidig er vi klare over at dette er planen, at ikke hver generasjon av iPhone kan være like revolusjonerende. 4S handler om å friste eiere av eldre utgaver (3GS, kanskje enda tidligere) til å oppgradere, den er ikke nødvendigvis ment å tilfredsstille de allerede fornøyde iPhone 4-brukerne.

Samtidig er dette en telefon som på mange måter tar igjen forspranget mange Android-telefoner hadde fått over de siste månedene. Både når det gjelder programvare og maskinvare. 4S er jo langt fra først med tokjerners-prosessor eller flott kamera som filmer i 1080p. Mange har gjort det tidligere. Likevel, Apple er evig flinke til å bake alt sammen inn til en helhet som frister, som er eksepsjonelt lett å bruke og som er eksemplarisk integrert med øvrige Apple-tjenester.

Annonse


Utvendig
Telefonen selv er ingen nyhet for de som kjenner til iPhone 4-designet. Den er klin lik. Den har samme utforming, de samme knappene på de samme stedene, og ja – den samme skjermen. For undertegnede, som ofte veksler mellom Android- og Windows Phone-mobiler med skjermer helt opp til 4.7 tommer, er iPhone-skjermen liten. For liten. Men dette blir naturligvis smak og behag, og for noen som oppgraderer fra en eldre iPhone-modell er det altså en kjent opplevelse som venter. Og alle apps fungerer jo også like fint.

iPhone 4S er fremdeles en pen telefon, vår hvite testmodell skinner og glinser, kvalitetsfølelsen er upåklagelig. Apple kan det å designe maskinvare. Ingen overraskelser her. Men vil du imponere omgangskretsen ved å slenge den nyeste iPhonen på bordet, må du vente til neste runde. Det skal godt gjøres å kjenne igjen en 4S bare på det utvendige (du kan merke forskjellen på de sorte antennedetaljene, og volumknappene er visstnok flyttet noen millimeter).

Under panseret
Det innvendige er annerledes. A5-prosessoren og den kraftige grafikkbrikken sørger for at opplevelsen er lynrask. 4S er kjapp. Menynavigering, applikasjoner, oppstart og lukking, kamera, nettleser – alt dette går rett og slett vanvittig unna. Nettsider tegnes opp øyeblikkelig, vi kjører en rekke applikasjoner samtidig, ingenting hakker eller lugger. Vi filmer i 1080p, ser på videoene etterpå, reaksjonstiden er alltid imponerende.

Grafikkbrikken er også kapabel til å kjøre stadig mer utfordrende spill. Det skal nå sies at få titler er optimalisert for telefonen per i dag, men det kommer, naturligvis. Men selv gode, gamle Infinity Blade gjør inntrykk, og kjører uten å hakke en eneste gang (og den enda mer visuelle oppfølgeren er rett rundt hjørnet). En imponerende opplevelse, selv på den ganske så lille skjermen. iPhone begynner virkelig å bli en spillmaskin for de med høye krav. (Du kan forøvrig koble iPhone 4S sammen med en Apple TV-boks over AirPlay, og speile alle menyer, samt en del spill, på TVen).

Så, det går unna. Hastighetsforbedringen er merkbar.

Flotte bilder
Den andre forskjellen som øyeblikkelig merkes er kameraet. 8 megapiksler er nesten så godt som standard på dyrere mobiltelefoner i disse dager, så selve oppløsningen er ingenting å hoppe i taket for. Men oppløsningen er langt fra alt, og kameraet her er bra. Vi har gått ganske mye rundt og knipset bilder, under forskjellige forhold. Den nye sensoren sørger for veldig realistisk gjengivelse av farger, uten overdreven kontrast. Skarpheten og detaljnivået er ivaretatt, uansett om du er utendørs eller inne.

Vi skal ikke påstå at iPhone 4S har det aller beste kameraet på markedet, for det finnes mange relevante konkurrenter. Men den har uten tvil et kamera i toppsjiktet.

Se gjennom bildekarusellen for noen eksempler på bildene tatt med 4S.

Kvaliteten på video imponerer også. Full 1080p sørger for glimrende skarphet og fargegjengivelse, men det mest hyggelige er bildestabiliseringen. De innebygde algorytmene sørger for at bildet forblir stødig og jevnt. Opplevelsen er ikke helt perfekt – ved panorering dukker det opp noe hakking av og til, noe som forsåvidt gjelder de aller fleste telefonene som filmer i full HD. Vi oppdaget forøvrig at ved opplasting direkte til YouTube fra telefonen, selv over Wi-Fi, ble kvaliteten begrenset til 720p – du må manuelt overføre videoen til datamaskinen din og laste opp derfra for full kvalitet.

Video filmet med iPhone 4S.

Vi må også igjen trekke fram hastigheten, nå går det virkelig kjapt å ta bilder med 4S, både takket være den nye maskinvaren og optimalisert programvare.

Telefonen lar deg fikse fargene på bildene i etterkant, fjerne røde øyne og beskjære fotoene. Det er også fort gjort å dele bildene med venner via e-post eller diverse tjenester.

Video filmet med iPhone 4S.

Dette bringer oss til programvaren og nye iOS 5.

Det aller meste av de nye funksjonene er jo tilgjengelig for alle med nyere mobile enheter fra Apple, men det er likevel viktig å få med seg de mest relevante endringene.

Mer eleganse
Varslingene har fått en meget etterlengtet overhaling, som riktignok er hentet ganske direkte fra Android, men likevel fungerer meget elegant. Du drar altså ned fanen med varslinger fra øvre del av skjermen. Der ligger snarveiene til alle teksmeldingene, ubesvarte anrop, eposter, Facebook-varslinger, spill-informasjon, og masse mer. Du velger selv hvilke notifikasjoner som skal vises i menyen, du kan lett slette dem eller åpne det relevante programmer. Alt sammen fungerer uproblematisk. Varslingsfanen inneholder også to widgets – et for været, som alltid basert på Yahoos informasjon (løsningen er ikke ulik Nokias N9), og et for aksjekurser. Også disse kan fjernes hvis ønsket.

For vårt bruk er varslingene den viktigste og mest velkomne endringen.

Men det er mye annet godt å hente her: iMessage, som lar deg sende direktemeldinger til brukere av andre iOS-enheter, og nettskytjenesten iCloud, som synkroniserer data mellom dine i-enheter, enten det er kontakter og epost eller bilder og dokumenter. Det fungerer smertefritt og elegant og synkroniseringen går stort sett kjempefort.

4s-14
(Ill.: Thomas Marynowski)

Selveste Siri
Det meste av dette er likevel tilgjengelig for alle med nyere iPhones eller iPads, det som er mest spesielt med programvaren her er assistenten Siri.

Siri er kun (offisielt) tilgjengelig på 4S, og er altså en virtuell hjelper som hører på deg og gir deg som regel et brukbart svar.

Assistenten kobles til diverse applikasjoner på telefonen, enten det er notater, telefonbok, meldinger, kalender, musikkspiller, påminnelser og et par andre. Så joda, du kan be Siri sende tekstmelding eller ringe til bestemte kontakter, søke etter informasjon på nettet, legge inn avtaler eller spørre om været. Hele sjarmen er nettopp at Siri jobber ut fra kontekst, så du må ikke alltid være så direkte. Du kan be Siri fortelle noen om noe, og «hun» skjønner at vi ønsker å sende en melding. Du kan spørre om du trenger paraply eller solbriller, og hun slår opp været. Mulighetene er store, men ikke uendelige, og før eller senere vil du selvsagt møte vegger, det er grenser for hvor kreativ du kan være.

Siri fungerer i tillegg som en søkemotor, du kan spørre henne visse faktaspørsmål, og hun leter opp svarene hos Wolfram Alpha.

Siri er også gøy. Du kan faktisk be henne fortelle en spøk, en historie, eller spørre om abstrakte, obskure ting, og hun vil ofte ha en respons på lager. Spør du hvem du er, får du opp din egen kontaktinfo.

Får vi noe ut av det?
Men Siri har begrenset nytte for norske brukere. Først og fremst fungerer hun bare med engelsk, tysk og fransk (det skal komme støtte for noen flere europeiske språk neste år). Klart, de fleste av oss klarer å snakke engelsk, og Siri forstår det aller meste, men den praktiske nytten blir jo middels: Vil dine venner virkelig lese tekstmeldingene på engelsk? Vil du ha notatene dine på engelsk? Det å ringe opp folk mens du kjører bil er praktisk, nettsøk og visse andre funksjoner også, men i det lange løp er den praktiske nytten begrenset.

Likevel, det er vanskelig å ikke bli imponert over teknologien. Det å snakke med Siri føles nemlig gjerne som en samtale, med et personlig preg andre stemmestyring-tjenester ikke har. Og det er noe vi må gratulere Apple med.

Et annet problem er at Siri ikke støtter lokasjoner i Norge, så du får ikke spurt om hvor nærmeste pizzasjappa er eller hvor du kan klippe håret. Her må vi bare håpe på en snarlig oppdatering.

Siri har potensiale, og Siri er morsom. Men tjenesten har litt igjen før den er relevant i Norge.

Bra telefon
Et par punkter til angående praktisk bruk. Vi har ikke opplevd noen nevneverdige problemer med samtalekvaliteten eller dekningen. Vi har prøvd å holde telefonen litt rart mens vi snakket, til og med. Det ser altså ut til at antenneproblemer ikke gjelder lenger.

Det har også vært en del snakk om batteriet til telefonen, og vi fulgte oppskriftene på nettet som anbefaler å skru av funksjonen som jevnlig sjekker etter tidssone. Resultatet ble at 4S varer fint hele dagen, som smarttelefoner flest. Ikke forvent noe overdrevet batterilevetid, du må nok helst sette den i laderen hver natt hvis du bruker den mye. Som tilfellet er med de aller fleste mobilene i disse dager.

Noe for deg?
Så, dette bringer oss til avslutningen. Konklusjonen. Skal du kjøpe deg en iPhone 4S?

Er du en fornøyd iPhone-bruker som vil ha det nyeste og beste – selvfølgelig! Dette er jo den beste iPhonen noensinne. Den er raskere, har mer lagring, merkbart bedre kamera og nytt operativsystem forhåndsinstallert.

Og iPhone er fremdeles konge når det gjelder utvalg av applikasjoner, økosystem og samarbeid med andre Apple-enheter. Det er et ubestridt faktum.

Har du vært iPhone-skeptiker, er kanskje ikke 4S modellen som vil overbevise deg. Den er ikke like overlegen konkurrentene som tidligere modellene har vært. Det finnes Android- og Windows-telefoner som er omtrent like raske, som har omtrent like bra kamera, som har større skjermer med glimrende bildekvalitet. Konkurransen er tøff der ute for tiden. Mangelen på funksjoner som micro-USB-plugg eller minnekortstøtte kan jo også trekkes frem.

Den store stjernen, Siri, er noe nyskapende og interessant, men ikke så nyttig her til lands rent praktisk. Vi får bare håpe på at bedre støtte for lokale tjenester og språk rulles ut.

iPhone 4S er kjempebra. Den er ikke lenger så revolusjonerende, men er vanskelig å mislike. Vi må ærlig innrømme at vi blir mest av alt nysgjerrige på hva det neste store er fra Apple – vi har på følelsen at neste års iPhone blir noe helt spesielt. Inntil videre har vi det gøy med 4S.

Annonse