Hele 29 kjemiske fabrikker i mer flere land ble mellom april og august i år utsatt for snoking i formler og produksjonsplaner. (Fabrikken på bildet er ikke rammet)

Annonse


Kjempe-angrep mot kjemisk industri

Minst 48 bedrifter innen forsvarsindustrien som lager kjemiske og andre typer produkter er angrepet med hjelp av trojaneren PoisonIvy, melder sikkerhetsselskapet Symantec.

29 kjemiske fabrikker rammet
Ifølge selskapets eksperter brukes trojaneren – som er tilgjengelig for alle på nettet både gratis og mot betaling – til å stjele sensitiv informasjon som designdokumenter, formler og detaljer om produksjonsprosesser.

Det er ikke kjent hvilke selskaper det dreier seg om, men 29 av de 48 skal være rene kjemiske fabrikker. De øvrige produserer blant annet deler til militære kjøretøyer.

Industrispionasje
De fleste av produksjonsanleggene som er berørt ligger i USA, Bangladesh og Storbritannia.

Annonse


– Hensikten med angrepene synes å være å industrispionasje for å skaffe seg informasjon som kan gi en konkurransefordel, skriver Symantec i sin hvitbok om viruset.

Nitro-angrep
I hvitboka snakkes det om Nitro-angrep.

Ordet henviser til Nitroglycerin, som er et høyeksplosivt stoff som produseres til forsvarsformål (og til hjertemedisin), og som også er den viktigste ingrediensen i dynamitt og krutt.

Kjent bakmann
Mannen bak angrepene skal være indentifisert. Han er i 20-åra og skal befinne seg seg i Hebei-provinsen i Kina. Han ble gitt navnet «Covert Grove» av virusjegerne. Navnet skal være en direkte oversettelse av hans ekte, kinesiske navn.

Angrepene skjedde mellom april og september i år, men på grunn av den spesielle stillingene de selskapene som er rammet har er saken først gjort kjent nå.

Bakmannen skal ha operert via en maskin i USA.

Farlig på gale hender
Det er ikke kjent om bakmannen opererte på egenhånd, eller om han hadde offentlige eller private oppdragsgivere.

Om informasjon fra forsvarsrelatert kjemisk industri kommer i hendene på terrorister eller autoritære regimer kan det utvilsomt få alvorlige konsekvenser.

Kilder:
Reuters.com
Computerworld.com
Physorg.com/AFP
Itpro.co.uk

Annonse