HP gir tapt for Apple og trekker seg helt ut av forbrukermarkedet.

Annonse


HP kutter ut PC, mobil og nettbrett

HP ønsker å selge PC-avdelingen sin. Samtidig kutter de ut operativsystemet WebOS, og dermed all utvikling av egne nettbrett og smartmobiler.

Dette melder flere nyhetskilder i dag.

Umulig konkurranse
Årsaken til at ett av verdens største IT-selskaper går til disse drastiske skrittene, skal blant annet være det som etter hvert har blitt en helt umulig konkurranse fra Apple på nettbrett.

I går ble det kjent at mens salget av Windows-baserte maskiner synker drastisk. Samtidig øker salget av Apples Mac-maskiner dramatisk.

Annonse


Hvorvidt dette også har bidratt til avgjørelsen, er ikke kjent. Blant PC-produsentene var HP den som gjorde det best, med en pen økning i Norge og en beskjeden nedgang i Europa. PC-salget utgjør i dag en tredel av det multinasjonale selskapets totale omsetning.

Tablet-effekten
– Tablet-effekten er virkelig. Vårt WebOS har ikke hatt stor nok suksess hos forbrukerne i marekdet, og vi ser en alt for tydelig nedgang i markedsandelen, uttalte HP-sjefen Leo Apotheker under en pressekonferanse ved 23-tiden i går norsk tid.

Denne dramatiske vendingen betyr imidlertid ikke at HP går dårlig. Snarere tvert i mot. Men selskapet skal nå etter alt å dømme satse i det markedet der de store pengene ligger for dem: Bedriftene.

Og samtidig overlate den billige, store delen av forbrukermarkedet (med ørsmå marginer) til kineserne og den dyre, mindre (men desto mer lukrative) delen til Apple.

Fortsetter med skrivere
Allerede ved 21-tiden i går begynte ryktene å gå om HPs avgjørelsene. Men først i natt ble det endelig bekreftet at HP ikke lenger skal være en aktør i forbrukermarkedet.

Med ett unntak: Skriverne deres vil fortsatt være å finne i butikkene for vanlige forbrukere. Inntil videre.

Selger merkevaren?
HP er i dag verdens største PC-produsent, og har dermed en svært sterk merkevare. Det er derfor sannsynlig at de vil selge ut merkevaren til et annet selskap, selv om dette ikke blir antydet nå.

Dermed kan det godt tenkes at PC-er med HP-merke på likevel kan bli å finne i hyllene framover.

Kjøper søkeselskap
Samtidig med nyheten om at de forlater forbruykermarkedet forkynte HP at de kjøper programvaregiganten Autonomy for 10 milliarder dolar – om lag 55 milliarder norske kroner.

Autonomy er markedsledende på såkalt mønstergjenkjenning, og en av de største aktørene i verden på spesialiserte søkeløsninger for næringslivet.

Kilder:
digi.no
CNET
Apple Insider
Engadget
This Is My Next

Annonse