hacking02

Annonse


Global nettspionasje-organisasjon avslørt

Både USA og mange andre vestlige land har lenge hatt mistanke om at «noen» spionerer systematisk på regjeringer, organisasjoner og selskaper via nettet.

Operasjon «Shady Rat»
Nå har sikkerhetsselskapet McAfee avslørt en internasjonal spionring som retter seg spesielt mot vestlige institusjoner. Operasjonen som førte til avsløringen har kodenavnet «Shady Rat».

McAfee vil ikke spekulere i hvem som står bak det omfattende spion- og hackernettet, selv om de er rimelige sikre på at det er en regjering som står bak den organiserte, systematiske spionasjen og sabotasjen.

– Hvem andre enn Kina?
Likevel er det ingen tvil om at sporene peker i retning av Kina.

Annonse


Den ledende sikkerhetseksperten James A. Lewis ved den prestisjetunge amerikanske institusjonen Center for Strategic and International Studies uttrykker seg slik overfor Vanity Fair, som i dag kan bringe saken eksklusivt:

– Alle tegn peker mot Kina. Hvem ellers spionerer mot Taiwan?

Hacket Nobelinstituttet
Regjeringene i mange land har opplevd innbrudd og angrep som kan spores tilbake til hackere i Kina.

Her i landet opplevde vi økt hacker-aktivitet i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris i fjor høst. Blant annet ble Nobelprisinstituttets nettsider infisert med såkalt skadevare (malware).

Også Google rammet
Google har opplevd at Gmail har blitt blokkert , og at kinesiske dissidenter har blitt overvåket via deres systemer.

Det er imidlertid uklart om noen av disse aksjonene har sammenheng med hackernettverket som nå er avdekket.

Stort omfang
Shady Rat har uansett stort omfang og mange forgreninger. McAfee har avdekket aksjoner mot 70 regjeringsorganer både i USA, Taiwan, Sør-Korea, Vietnam, Canada, Japan, Sveits, Storbritannia, Indonesia, Danmark, Singapore, Hong Kong, Tyskland og India.

I tillegg er det avdekket innbrudd i den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) og i den internasjonale antidopingkommisjonen WAA.

Som myggstikk i forhold
MacAfee-direktøren Dmitri Alperovitch mener den siste tidens hacker-aksjoner fra Anonymous og Lulzsec bare blir som myggstikk i forhold:

– Det er virkelig vanskelig å se på nyheter om disse Anononymous og LulzSec-sakene. Det meste av det de gjør, som å endre nettsider og kjøre tjenestenekt-angrep, er ikke alvorlig. Det er i grunnen bare litt plagsomt, sier Alperovitch til Vanity Fair.

Annonse