Til høsten kommer det også fullt norsk støtte i WP7.

Annonse


Windows Phone 7 blir norsk

Windows Phone 7, på tross av mange tydelige fordeler, er ikke blitt en umiddelbar suksess.

En av grunnene er den trege utrullingen av systemet til andre land enn USA og de store europeiske landene.

Full lokalisering
Men endelig skjer det ting, og samtidig som den mye omtalte Mango-oppdateringen rulles ut til høsten, får mobil-OSet også fullverdig norsk språkdrakt og støtte for de aller fleste funksjonene som mangler i dag.

Du kan tross alt kjøpe deg en WP7-mobil i Norge i dag, med engelsk OS, men du vil i utgangspunktet mangle tilgang til de aller fleste tjenestene, selv om sperringene kan omgås. Men med Mango vil ikke dette lenger være et problem, uansett.

Annonse


WP7 med Mango vil støtte norsk språk, vil ha norske bokstaver på egne knapper på det virtuelle tastaturet (de finnes også i dag, men du må holde inne knapper), tjenester som applikasjonsbutikken og Xbox Live vil være fullt operative for alle med norske kontoer. Det eneste vi ikke får er tilgang til å kjøpe musikk gjennom Zune-butikken, noe som lisensproblematikk setter en stopper for.

Slik kan NRK-applikasjonen se ut.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Spesialutviklet
I samme slengen vil det lanseres en rekke norske apps, fullt lokaliserte, fra alle de store leverandørene. Vi fikk sett en eksperimentell, men meget elegant, NRK-applikasjon, og denne beviser hvor fint det kan gjøres – og i følge Microsoft er det fort gjort å sette sammen nye applikasjoner takket være enkle verktøy og solid støtte fra selskapet.

Utover det norske innholdet er det mye spennende å se frem til i Mango. Essensielle funksjoner som multitasking er implementert. Du holder inne tilbake-knappen, og får en oversikt over de åpne programmene. Rundt fem programmer kan kjøre samtidig, hvis flere enn fem er åpne, begynner systemet å hibernere det som ikke er essensielt.

En mye bedre nettleser er blant nyhetene i Mango.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Bedre nettopplevelse
Internet Explorer 9 er også et stort steg fremover. Nettleseren virker til å være veldig rask, den er blitt noe redesignet (adressefeltet ligger nå nederst) sammenlignet med dagens WP7-nettleser, og den har full støtte for fremtidsstandarden HTML5. Dessverre kjører den ikke Flash.

Mango innebærer mange mindre justeringer som likevel vil få stor betydning for brukeropplevelsen. Vi fikk sett at det nå blir mye lettere å søke gjennom applikasjonene man har installert, at Outlook får en samlet innboks for forskjellige kontoer og trådvisning for e-poster, og at forskjellige typer meldinger også samles på ett sted – for eksempel SMS og Facebook-meldinger går på tvers av hverandre. Til og med Facebook-chat blir integrert i WP7, og du kan velge å være tilgjengelig så mye du vil.

DSC00062
(Ill.: Thomas Marynowski)

Det vil også være mye enklere å gruppere og finne frem til venner. «Flisene» vil mates med enda mer informasjon fra dine venner, og også fra andre applikasjoner, slik at hele OSet fremstår som enda mer dynamisk og levende.

Søk
Bing får også mange forbedringer: Blant annet integrert musikkgjenkjenning (tilsvarende Shazam) og skanning av QR/strekkoder.

Bing får en rekke ekstrafunksjoner som eliminerer behovet for separate apps.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Alt dette er meget flott, men samtidig er det vanskelig å riste av seg følelsen av Microsoft henger noe etter, og at de fleste av disse funksjonene er ting konkurrentene allerede har, bare at på WP7 er alt penere å se på. Og det er fortsatt en stund til høsten, i mellomtiden vil blant annet Apple lansere sin iOS5 med all oppmerksomheten det innebærer.

Microsoft lover at absolutt alle vil få Mango, selv om du har kjøpt en engelskspråklig WP7-mobil i den første runden, vil den bli oppdatert. Det blir for øvrig ingen navneendring, ingen WP 7.1 eller 7.5 – operativsystemet vil fortsatt bare hete Windows Phone 7. Vi håper at selskapet kommer med mer konkret dato for utrullingen snart, og vi følger selvsagt med på mer info.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse