Limewire sto på det meste for 56 prosent av delingen innen musikk i USA. Når de forsvant, sank fildelingen dramatisk.

Annonse


Dramatisk fall i fildelingen

I oktober 2010 stengte fildelingstjenesten Limewire endelig dørene, etter en lang prosess i det amerikanske rettsapparatet.

Berettiget jubel
Platebransjen, som hadde saksøkt dem, jublet.

Nå viser det seg at jubelen var berettiget. For ifølge selskapet NPD Group, som leverer statisitikk og analyser til detaljhandelen i USA, førte stengingen til et dramatisk fall i fildelingen.

Sank fra 16 til 9 prosent
Mens 16 prosent av den amerikanske befolkningen oppga at de brukte ulovlige fildelingstjenester i fjerde kvartal i 2007, sank dette tallet til ni prosent i samme periode i fjor.

Annonse


Samtidig sank antallet nedlastede musikkfiler fra 35 til 18 pr. fildeler.

Sto for 56 prosent
Limewire ble aldri spesielt utbredt i Europa. Men i USA sto tjenesten for hele 56 prosent av alle ulovlig deling av musikkfiler i tredje kvartal 2010 – altså rett før stengingen.

Platebransjen kan med andre ord notere seg en av sine relativt sjeldne suksesser i kampen mot fildeling.

Klarer ikke å stoppe PB
Men de har fortsatt utfordringer. For på tross av den svenske dommen fra 2009 har ikke musikkbransjen klart å stoppe The Pirate Bay.

Årsaken er uklare ansvars- og eieiforhold, desentralisert struktur og det faktum at EU ennå ikke har klart å bli menige om en felles lovgivning på opphavsrettssiden.

Lettere i USA
I USA er det langt lettere å få dømt de som står bak slik virksomhet. Samtidig har trolig platebransjen med sine millionsøksmål mot tilfeldige privatpersoner klart å skremme mange fildelere til å slutte.

Slike søksmål har vi så langt ikke sett i Europa.

Annonse