Streamer leiefilm – helt lovlig

Megamind (Megahjerne på norsk) er blant filmene Zediva kan tilby, uten å spørre filmbransjen først.

Et selskap som kaller seg Zediva (for tiden nede, angivelig på grunn av vedlikeholdsarbeid) har funnet et hull så stort at filmbransjen nå må skynde seg med advokatene sine.

11 kroner pr. film
For det er nemlig ingen lov mot å streame DVD- og Blu-ray-filmer. Vel å merke dersom den som ser på har betalt leie for filmen og den leier den ut eier eksemplaret.

For to dollar (om lag 11 norske kroner) kan du se hvilken som helst av de nye filmene som er sluppet på disk. For den prisen leier du – i hvert fall juridisk sett – både spilleren og filmen. Akkurat som du ville gjort i en vanlig videosjappe på hjørnet.

Annonse

Nå er ikke Zediva noen videosjappe på hjørnet, men en nettbasert tjeneste. Selskapet har ingen avtale med filmselskapene, og akter heller ikke å inngå noen. For om de gjorde det, ville utvilsomt filmene blitt dyrere å «leie».

Lov fra 1908
I USA er det nemlig slik at den som eier et eksemplar av en film, også kan leie det ut eller selge det til en annen. Loven som sier dette er den såkalte First sale doctrine. Den ble vedtatt i 1908, lenge før noen tenkte på leiefilm, eller for den saks skyld Internett.

Filmselskapene -også i Norge – skriver gjerne utenpå esken og til og med på selve disken at den ikke kan lånes ut eller selges videre. Men her er det altså loven som gjelder, ikke hva filmselskapene selv måtte mene.

To ukers leietid
I vanlige videosjapper må du gjerne levere tilbake filmen etter. Slik er det ikke hos Zediva. Her får du fri tilgang til filmen i to samfulle uker.

Den store fordelen i forhold til for eksempel videokiosker på nettet og hos kabelselskapene er at filmene er nyere. Næringskjeden er jo slik at filmen først kommer på kino, deretter på DVD/Blu-ray, så i videokiosken, så på betal-TV og til slutt på TV.

På grunn av en mer eller mindre sovende amerikansk paragraf fra 1908 kan altså Zediva ta en stor sving rundt dette, og leie ut virtuelt på nettet så mye de vil.

Kilde:
Wired.com

Annonse
Annonse