Menneskerettsaktivistene i ahumanright.org vil kjøpe kommunkiasjonssatellitten Terrestar-1 for å gi hele verden gratis, trådløst bredbånd.

Annonse


Vil gi resten av oss gratis Internett

Menneskerettighetsorganisasjonen ahumanright.org vil gi hele verden gratis Internett.

Vil samle inn penger
For å oppnå dette vil de kjøpe kommunikasjonssatellitten Terrastar-1, som tilhører et selskap som nå er på konkursens rand. Aktivistene håper å kunne samle inn 150 000 dollar (om lag 866 820 norske kroner) fra idealister verden over.

Dette beløpet skal etablere en egenkapital som de mener kan få andre investorer interessert i å drive satellitten videre.

Vil gi fem milliarder nett
– Sju av ti mennesker har ikke Internett-tilgang. Nettverket vi ser for oss vil fylle dekningshullet og gi lik tilgang for alle. Denne ideen er ikke ny, men vårt perspektiv er at informasjon ikke lenger skal koste noe. Fem milliarder uten nettforbindelse vil nå få gratis og pålitelig informasjonsservice over alt, heter det på organisasjonens nettsted.

Annonse


Når de har fått satellitten på plass, vil organisjonen få utviklet et billig modem som kan distribueres blant verdens fattige.

Afrikansk solskinnshistorie
I spissen for prosjektet står den greske vitenskapsmannen og ildsjelen Kosta Grammatis.

Han ble inspirert av historien om William Kamkwamba fra det afrikanske landet Malawi. Kamkwamba hadde ikke råd til å gå på skole. I stedet skaffet han seg kunnskap på et gratis bibliotek. Så mye kunnskap at han etter fire års lesing ble i stand til å bygge sin egen strømforsyning basert på vindmøller.

Så oppdaget han Google, og fant ut at det der lå en mengde av oppskrifter på hvordan man lager vindmølle-baserte kraftverk i småskala-versjon.

Hadde Kamkwamba hatt nett-tilgang, ville han med andre ord kunnet gi landsbyen sin strøm fire år før.

– Kunnskap er nøkkelen
I følge Grammatis er det her nøkkelen til den fattige verdens framgang ligger: Demokratisk distribusjon av kunnskap, slik den rike verden har fått med nettet.

Du kan høre et intervju med Grammatis på NRK.no.
Og på Ted.com kan du se et intervju med William Kamkwamba.

Annonse