Filmen «Max Manus» ble angivelig lagt ut av en norsk pirat. Folk som ham er mindretall, hevder spanske forskere.

Annonse


– Veldig enkelt å løse piratproblemet

«Alle» laster ned film, musikk, spill og programvare ulovlig. Men det er bare en liten klikk på rundt 100 personer som i utgangspunktet legger disse «varene» ut på nettet.

– Ville blitt tørke
Det hevder en gruppe forskere ved Carlos den 3.- universitetet i Spanias hovedstad Madrid.

I følge forskerne vil det være mye enklere og mer effektivt for rettighetshaverne å forfølge disse enn å ta hver enkelt private fildeler, slik de nå prøver.

Uten disse ca. 100 opplasterne ville det bli innholdstørke på fildelingsnettverkene, og veldig få ville bry seg med å oppsøke ulovlige kilder, hevdes det i rapporten.

Annonse


– Økonomiske motiver
De som i første omgang laster opp knapt premièreklare filmer, plater som ikke har kommet ut offisielt ennå og spill og programvare som knapt har nådd nettbutikkene har økonomiske motiver for å legge slikt ut, hevder forskerne.

I rapporten antydes det nemlig at det finnes avtaler mellom mellom opplasterne og torrent-nettstedene. På disse nettstedene finnes det betalte annonser, stort sett fra gambling- og pornoselskaper.

I tillegg finnes det såkalte sponsede lenker som skal lure brukerne til å betale for piratvare eller skaffe seg raskere nedlasting.

– Reinspikka tøv
Mange påpeker at rapporten baserer seg på en gammel undersøkelse som ble offentliggjort allerede tidlig i fjor høst.

Og den gangen avvist som reinspikka tøv av folk som mener å kjenne fildelingsmiljøet godt.

– Idealisme
Fildeling har et anstrøk av idealisme i seg, og mange fildelere hevder at de bare deler med andre – fullstendig uten økonomisk motiv.

Det er dessuten lite trolig at delingen av allerede publiserte verk vil minske dersom førstegangsdelerne forsvinner, hevder de som er kritiske til rapporten.

Kilder:
Uc3m.es
ISPreview.co.uk

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse