Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Pirater burde få opptil seks år i fengsel, mener tolldirektør Bjørn Røse.

Vil ha seks år for piratvirksomhet

Tolldirektøren klinker til mot fildelere og kopister.

Det er relativt sjelden av nordmenn havner i klemma for å ha lastet ned ulovlig eller tatt en kopi av en DVD-plate til annet enn eget bruk.

– For lavt nivå
Dette vil toll-og avgiftsdirektør Bjørn Røse ha en slutt på.

– Helt inntil nå, i 2010, har strafferammen vært på tre måneder. Det er åpenbart for lavt. Nå er strafferammen økt til ett år. Det er riktig kurs. Men jeg mener strafferammene for piratkriminalitet bør økes til samme ramme som økonomisk kriminalitet, som er tre til seks års fengsel, sier han til Computerworld.no.

Fullastet med DVD…
Røse tenker åpenbart mest på vinningskriminelle som prøver å ta seg inn i landet med store mengder piratkopierte spill, filmer og musikk-CD-er i bagasjen.

Bare i 2008 ble 80 millioner slike varer beslaglagt i EU/EØS-området.

Fildelere slipper med bot
Senioradvokat Thomas Rieber-Mohn i advokatfirmaet Kluge har imidlertid liten tro på at private fildelere vil kunne omfattes av et slikt strafferegime som Røse skisserer.

Rieber Mohn har skrevet doktoravhandling om piratkopiering, men kjenner ikke til saker der personer har fått ubetinget fengselsstraff for digital piratkopiering.

I Norge har så langt alle slike saker endt med bøter. Den høyeste boten noen er ilagt er 50 000 kroner. Det skjedde i den såkalte Pitbullterje-saken i 2006.

Stikkord: fildeling, piratkopiering