Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nett i limoen - også for de som spaserer på fortauet. (Ill.: Ny1.com)

Gratisnettet kommer tilbake

Og denne gangen i biler.

For fire-fem år siden var det helt vanlig med gratis Internett, både internasjonale storbyer og i norske småbyer. I 2006 planla Google gratisnett som skulle dekke hele San Francisco, men dette ble seinere begrenset til Google «hjemby» Mountain View..

Ikke offentlig tilbud
I Norge innførte flere byer – blant dem Drammen, Trondheim og Bergen – med brask og bram gratis nett i bykjernen.

Disse nettene er i dag som oftest knyttet opp til private aktører som ønsker kunder, og er med enkelte hederlige unntak (bybanen i Bergen bl.a.) ikke et generelt tilbud til befolkningen i offentlig eller privat regi.

Færre gratisnett
I dag er det med andre ord færre som finner det lønnsomt å tilby gratis, åpent nett – verken hoteller, kommuner eller kafeer. I dag er det nærmest unntaket om man kan fange opp et nett ute på gata, både i Norge og utenlands.

De fleste privatpersoner har også hatt vett til å stenge nettene sine for uvedkommende.

Mobile nett
Men nå kommer gratis-trenden tilbake. I New York har selskapet LimoRes bestemt seg for å installere trådløst nett i sine biler.

Selskapet har både limousiner og regulære taxi-er. Hele 20 000 kjører av dem i dag rundt i New Yorks gater. I første omgang vil 1000 biler få nett, men selskapet planlegger på sikt å installere i alle sammen.

Signalet blir ikke bare tilgjengelig for betalende passasjerer, men også for folk som befinner seg mindre enn 122 meter fra bilene.

Håper på roaming-løsning
Systemet vil naturligvis gi relativt ustabil forbindelse, men selskapet håper at andre vil følge etter, og at man får til et slags «roaming»-system som gjør at man sømløst kan hoppe fra ett nett til til et annet når biler passerer forbi.

New Yorks «offisielle» taxi-er – de gule (Yellow Cab) – har foreløpig ingen planer om å installere trådløst nett i bilene sine. Dette kreves det mer byråkrati for å få til.

LimoRes satser på å få nett i alle sine biler på plass i løpet av neste år.

Paris har allerede innført gratis nett på sine bybusser, men dette nettet er bare tilgjengelig for de som har løst billett og er i dag bare tilgjengelig på rute 38.

Kilde:
Ny1.com

Stikkord: wifi