Denne logoen vil FBI at Wikipedia skal fjerne - øyeblikkelig.

Annonse


– Fjern logoen vår!

I nettleksikonet Wikipedias artikkel om den føderale, amerikanske politietaten FBI troner offisielle organisasjonenes logo i faktaboksen på høyre side.

Henviser til loven
Dette liker FBI dårlig. Etaten har derfor sendt et brev til Wikipedia, der de ber nettleksikonet fjerne logoen umiddelbart.

FBI henviser til Section 701, en lovparagraf som forbyr utenforstående å bruke offisielle emblemer, identitetskort eller andre kjennemerker tilhørende offisielle organisasjoner.

– For høy kvalitet
– FBI har ikke autorisert bruken av FBIs segl på Wikipedia, skriver FBI i sitt brev til nettleksikonet.

Annonse


De mener at logoen er gjengitt med så høy teknisk kvalitet at det er fare for at seglet kan bli misbrukt, for eksempel av kriminelle.

Logoen ligger også i en vektorisert utgave (svg), som ikke gir noen begrensninger i oppløsning.

– Ikke myntet på publisering
Wikipedia på sin side påberoper seg ytringsfriheten, og henviser til at en rekke aviser og tidsskrifter, samt en rekke nettsteder, nesten på daglig basis gjengir FBI-logoen i sine artikler.

De mener dessuten at bruken av Section 701-loven er feil. Denne loven er ikke myntet på medier og publisering, men på misbruk i form av falsk identitet, hevder de.

– Tullete og foruroligendeg
– Vi er i kontakt med vår advokat når det gjelder denne saken, og er forberedt på å forsvare oss i retten, skriver Mike Godwin i Wikipemedia Foundation, den ikke-kommersielle organisasjonen som driver Wikipedia, i et et åpent brev (pdf) til FBI.

Cindy Cohn i nettrettighetsorganisasjonen EFF (Electronic Frontier Fourndation) sier til New York Times at FBIs børsting av støv av en eldgammel paragraf både er tulletet og foruroligende.

– Jeg vil tro FBI har bedre ting å gjøre enn dette, sier hun.

Internasjonalt «problem»
FBIs logo ligger også i Wikipedias norske utgave. Det er ikke kjent om FBI har sendt noen henvendelse til Norge. Men siden Wikipedia «utgis» på en lang rekke språk og har styringsorganisasjoner i flere land, kan dette bli en internasjonal, juridisk nøtt.

I Norge har verken justisdepartementet eller politiet så langt reagert på at pressen bruker offisielle politiemblemer for å illustrere artikler om politiets virksomhet.

Annonse