Slik ser verdens første transistor-celle ut.

Annonse


Nå kan menneske og maskin spleises

Forskere har i lang tid drømt om å lage såkalte implantater som er selvgående. Det vil si at de ikke trenger tradisjonelt batteri, slik kunstige kroppsdeler gjør i dag.

Transistor-celle
Nå har forskere ved University of California endelig klart å lage en transistor som oppfører seg som en celle, og som henter all energi fra biologiske prosesser i kroppen.

Denne transistoren – eller «cellen» – representerer den nærmeste forbindelsen mellom menneske og maskin som vitenskapen så langt har greid å framskaffe.

Får energi fra biologi
Det dreier seg i følge det vitenskapelige tidsskriftet ACS Nano Letters om en helt enkel transistor i lilleputt-størrelse, laget ved hjelp av såkalte nanorør. Transistoren skiller seg teknisk sett ikke vesentlig fra transistorer som sitter i enhver datamaskin og mobiltelefon.

Annonse


Den store forskjellen ligger i måten transistoren får energi på. Det skjer ved hjelp av en ionisk pumpe, et biologisk-basert apparat som pumper ladete atomer inn og ut av cellen. Et kjemisk stoff som kalles ATP (Adenosin tri-fosfat) fungerer som brennstoff.

Sømløst ekteskap
– Denne dingsen er så nær et sømløst giftemål av biologiske og elektroniske strukturer som noen har kommet før oss, sier Aleksandr Noy, som er en av forskerne bak prosjektet.

Det er først og fremst innen medisin at nyvinningen kan komme til nytte. Forskerne understreker likevel at det vil gå mange år før man kan bruke den elektronisk-biologiske transistoren til behandling av pasienter.

Revolusjonen kommer
Oppdagelsen skjer bare uker etter at forskere fra J. Craig Venter-instituttet klarte å skape kunstig liv i form av en syntetisk celle «programmert» med arvestoff.

Mange forskere tror nå at den store revolusjonen det neste tiåret vil skje innen sammensmeltingen av elektronikk og biologi.

Kilde:
Discovery News

Annonse