hurt_locker_poster

Annonse


Tjener mer på søksmål enn på filmen

For tre uker siden skrev ITavisen om filmskaperne bak Oscar-vinneren «Hurt Locker», som går til søksmål mot de som har lastet ned filmen ulovlig.

«Tilbud» i posten
Nå har 5000 amerikanske fildelere fått «tilbud» i posten om å betale 2500 dollar (om lag 16 141 norske kroner) som kompensasjon til filmeselskapet Summit Entertainment. Dersom de ikke betaler, risikerer de søksmål. Og da kan beløpet komme opp i langt større summer, om de taper.

I Norge kan ikke film- og platebransjen få ut IP-adresser med navn fra nettleverandørene. Det kan de med loven i hånd i USA.

Tidligere saker
Søksmål fra platebransjen har vist at vanlige fildelere kan risikere å bli ruinert for livet om de taper en rettssak, med erstatningsbeløp i millionklassen.

Annonse


Ett eksempel er Jammie Thomas-saken, der en trygdet, enslig mor ble dømt til å betale 12 millioner kroner i erstatning for å ha lastet ned 24 låter. Summen ble senere redusert 146 000 kroner, men Thomas nekter fortsatt å godta den.

Et annet eksempel er saken mot studenten Joel Tenenbaum, som endte med en erstatningssum på 12, millioner kroner. Tenenbaum nekter å godta dette, og har bedt om ny rettssak.

Overstiger billettinntekter
Også filmbransjen har hatt hell med søksmålene sine. Selskapet bak filmen «Call of the Wild» gjorde nylig akkurat det samme som selskapet bak «Hurt Locker».

De sendte ut krav på 2500 dollar til et ukjent antall fildelere, trolig 20 000. Om vi antar at det totale antallet for «Hurt Locker»-søksmålet vil være det samme, snakker vi om 50 millioner dollar. Om bare halvparten betaler – altså 25 millioner dollar (om lag 161 millioner kroner), snakker vi fortsatt om en inntekt som overstiger det filmen så langt har tatt inn i billettinntekter- rundt 16,4 millioner dollar.

Med andre ord kan vi snakke om en ny forretningsidé her: Lag en drittfilm (noe «Hurt Locker» vel å merke ikke er), og ta inn pengene fra fildelerne.

Kilde:
Torrentfreak.com

Annonse