Denne GSM-repeateren selges helt lovlig i Norge. Men du får ikke lov å bruke den.

Annonse


Denne er forbudt å bruke!

Har du dårlig mobildekning på hytta?

Nei, nei, nei!

Da er det fristende å installere en såkalt GSM-repeater, for eksempel i vedskjulet. Denne tar signalet fra Netcom, Telenor eller annen leverandør og forsterker det, slik at du får like god dekning i solveggen i påsken som hjemme i byen.

Men det kan du absolutt ikke gjøre.

– Må stanse bruken

I forrige uke gikk det nemlig ut en pressemelding fra Post- og teletilsynet som gjorde det klart at slike forsterkere og repeatere er ulovlig å bruke.

Annonse


PT presiserer at ingen kan ta i bruk GSM-forsterkere uten at dette er avklart med nettoperatørene. Alle som allerede har satt opp GSM-forsterkere må stanse bruken eller kontakte den operatøren som eier det aktuelle mobilnettet, heter det i pressemeldingen.

Dekker 1200 kvadratmeter

RWR Bilinnredning i Åsane utenfor Bergen er ett av selskapene som selger såkalte GSM-repeatere. For 2490 kroner pluss moms får du kjøpt en modell som rekker 80 kvadratmeter.

Ønsker du enda kraftigere signal, finnes det en modell til 7 979 pluss moms. Denne rekker hele 1200 kvadratmeter.

. Må søke om konsesjon

Hos firmaet RWR Bilinnredning får vi opplyst at produktene er fullt lovlige å selge, men at man må søke om konsesjon for å sette dem opp før man bestiller produktet.

Salgsansvarlig Roy Buhrmann sier at det ikke dreier seg om forsterkere, men om repeatere. Og at slike repeatere bare flytter signalet, ikke forsterker det. Og at de dermed muligens ikke trenger konsesjon likevel. Men at bruker av utsyret bør sjekke for å være på den sikre siden.

– Bare teleoperatører har lov

Dette avviser Post- og teletilsynet blankt.

– Det er riktig at produktene kan selges, men det gis ingen konsesjoner til privatpersoner til å bruke dem. Dette gjelder både forsterkere og såkalte repeatere. Det er bare godkjente aktører som Telenor, NetCom og Network Norway som har lov til å sette opp slike nett, sier Seksjonssjef for frekvenskontroll Per Eirik Heimdal til ITavisen.

Går som varmt hvetebrød

Dermed er konklusjonen at du sitter med en ubrukelig boks dersom du kjøper en repeater til henholdsvis 3112 eller 9973 kroner.

Like fullt kan daglig leder Roger W. Riddergård fortelle oss at repeaterne går som varmt hvetebrød. Dette på grunn av en reklamekampanje som er sendt ut på e-post. På godt norsk: Spam.

– Kjøpers ansvar

I spam-mailen står det tydelig at brukeren selv har ansvar for monteringen, og at man må passe på å ikke bruke en modell som dekker større areal enn det man har behov for.

Men det står ikke nevnt noe sted at utstyret er ulovlig å bruke.

Annonse