På davidafterdentist.com får du kjøpt alt du vil at «David after the Dentist»-effekter.

Annonse


Tjener grovt på YouTube-video

Lille David DeVore var lettere omtåket da han hadde vært hos tannlegen og fått bedøvelse.

Synlig påvirket

Faren filmet ham der han satt i baksetet av bilen og bablet i vei – åpenbart påvirket av sprøyta han hadde fått for å døyve smertene.

Resultatet ble en av tidenes suksesser. Bare det britiske sang-esset og antiskjønnhetssymbolet Susan Boyle slo ham på YouTube i 2009.

Susan Boyle kunne gå hen og gjøre internasjonal artistkarriere etter YouTube-klippet, hetet fra TV-serien «Britain’s Got Talent».

Annonse


Fikk økonomisk løft

Men det gikk ikke så dårlig med lille David (nå ni år) og familien hans heller.

På Sout By Southwest-festivalen som nå pågår i Austin, Texas kan Davids far, som også heter David, fortelle at familien fikk et stort økonomisk løft etter at videoen begynte å gå sin seiersgang på nettet.

Laget nettbutikk

Faren opprettet straks en nettbutikk, tok kontakt med en lokal t-skjorteprodusent og la inn en reklamebanner i videoen som fortalte hvor du kunne få kjøpt dem.

I løpet av det drøye året videoen har ligget ute har faren tjent over 100 000 dollar (om 586 000 norske kroner) på virksomheten.

Pengene går dels til Davids utdannelse, dels til veldedighet.

– Jeg er idioten!

Dette har fått mange til å se rødt. Å filme et dopet barn og gjøre penger på det er nå en ting. Men å gjøre dette med sin egen sønn!

– Vel, jeg er David DeVore, også kjent som Davids far. Eller idioten som la ut en video av sønnen sin på YouTube.

Slik åpnet David DeVore talen sin til Sout By Southwest-publikumet.

Ville berolige moren

DeVore kunne fortelle at han tok opp videoen for å berolige guttens mor og vise henne at alt hadde gått bra.

Han la først ut videoen på Facebook, men det var få av slektningene hans som hadde konto der. Derfor la han den ut på YouTube, i den tro at bare slekt og venner ville bry seg om den.

Medie-greie

Der tok han feil.

Bare få dager etter at den ble lagt ut, hadde tre millioner vært innom og sett den. Tallrike parodier og «remikser» dukket opp, og davids tannlegebesøk ble en «nett-greie» for folk over hele verden.

Så begynte media å ringe. Ikke bare amerikanske journalister, men brasilianske, spanske, tyske og australske. Alle ville vite hvem denne faren var, og hvorfor han hadde eksponert sønnen sin offentlig som han gjorde.

– Send ham i fengsel!

Kritikken haglet. Den verste salven kom trolig fra en kommentator i avisen Chicago Sun-Times som forlangte at faren skulle kastes i fengsel for barnemishandling.

Også tannlegen som behandlet lille David tar skarp avstand fra videoen.

– I tråd med hans personlighet

– Så vidt vi kan forstå, tok vi med David i beslutningsprosessen. Og det er ingenting av det som har skjedd som vi ikke ønsket at han skulle bli involvert i. Dette er i samsvar med Davis personlighet. Om hans personlighet og temperament hadde vært annerledes – om ha for sksempel ikke hadde likt at jeg hadde tatt opp videoen – ville vi aldri lagt den ut, sier den nyrike pappaen til CNN.

Her er den omstridte videoen:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse