Lysdioder kan bli framtidas WiFi.

Annonse


Lyspæra gir superraskt nett

Forskere ved det tyske Fraunhofer-instituttet (som blant annet er kjent for å ha utviklet MP3) har nå oppdaget at det går an å kjøre trådløst nett med lyspærer.

Langsommere enn WiFi
Ja, du hørte riktig. Men det dreier seg ikke om vanlige pærer som du setter i en standard lampe. Forskerne bruker nemlig såkalte LED (Light Emitting Diode)-lamper for å formidle bredbåndssignaler.

Dette går dessverre noe langsommere enn den raskeste radio (WiFi)-teknologien i dag 802.11n. Denne teknologien gir deg teoretisk opptil 600 Megabit pr. sekund og minimum 54 Megabit pr. sekund. Altså høyere hastighet enn det de fleste private bredbåndslinjer gir.

Har greid 500 Mbps
Fraunhofer-forskerne har så langt ikke greid å oppnå mer enn 230 megabit pr. sekund. Det er likevel fullt mulig å oppnå høyere hastighet.

Annonse


I januar skrev vår søsterpublikasjon digi.no at forskere hos det tyske storselskapet Siemens i samarbeid med Heinrich Hertz Institute i Berlin klarte å oppnå hastigheter opptil 500 Mbps med LED-teknologi.

Raskere enn øyet
Systemet virker slik at lys blinker raskere enn det menneskelige øyet kan oppfatte. Dermed får man ingen «stroboskop-effekt» i rommet. På mottakersiden brukes en lysdetektor som gjør om lyssignalene til elektriske pulser.

Ulempen er at man bare har fem meters rekkevidde, og at sender (altså LED-lampen) og mottaker må «se» hverandre.

Det betyr at en eller flere personer som befinner seg i rommet kan skygge for signalet. Fordelen er likevel at LED-overføring er immun mot forstyrrelser som skyldes radiosignaler i nærheten, for eksempel naboens trådløse nett.

Kilde:
Inhabitat.com

Annonse