Annonse


Profftelefon i liten innpakning

I sommer lanserte Nokia sin N97, på mange måter et flaggskip, en proff mobiltelefon utstyrt med alle tenkelige funksjoner, fullt tastatur, solid kamera, en god skjerm og masse minne. Den kunne det aller meste, men var ikke perfekt: Den resistive trykkskjermen var ikke imponerende responsiv, og Symbians menyer er rett og slett ikke brukervennlige nok i forhold til andre produsenter.

Få måneder senere lanserer altså Nokia noe som hverken er en ordentlig oppfølger eller en dramatisk forbedring. Det er den samme telefonen i litt mindre innpakning. Noen få funksjoner er strippet ned, til gjengjeld får du litt bedre programvare (som riktignok også kan lastes ned til N97), og mer lommevennlig størrelse.

Slanket
N97 Mini er altså litt kortere, smalere, med en skjerm som er 0.3 tommer mindre. Formen er den samme: Tastaturet skyves ut fra undersiden, og mens det er igjen forholder vi oss kun til skjermen samt noen få knapper på undersiden av denne. Disse svarer og legger på og skrur på hovedmenyen. Langs sidene er det flere knapper, for kamera, volum og denslags, samt en bryter som låser skjermen. Alt fungerer som det gjorde på storebroren N97.

Annonse
Tastaturet skyves igjen ut med en elegant mekanisme, og føles fremdeles solid. Det virker aldri som om den er i ferd med å brekke av, du føler deg trygg på den gode konstruksjonen, og ikke minst sitter det hele godt i hånden. Tastaturet har også gjennomgått visse endringer. Navigasjonsknappene som i den forrige modellen befant seg helt til venstre, er nå borte. I stedet får vi fire piltaster, som brukes til å navigere gjennom menyene de gangene du ikke føler for å trykke på skjermen.

Solid nok
I bruk er tastaturet helt fint. Knappene er ikke tidenes beste, men responderer godt, og er stort sett lette å trykke på. Men problemet med at mellomromtasten er plassert alt for langt til høyre er fremdeles aktuelt her, akkurat som i den forrige modellen. For å få norske bokstaver når man skriver må man forresten trykke på den gule ekstratasten, og de norske bokstavene blir enkelt tilgjengelige.

Rent fysisk er altså telefonen fremdeles ganske stor, og passer helt sikkert ikke alle bukselommer. Men størrelsereduksjonen er likevel hyggelig, om ikke så betydelig, samtidig som brukervennligheten med det fullverdige tastaturet beholdes.

Brukervennligheten når det gjelder skjermen er det imidlertid litt dårligere med. Som nevnt, skjermen er fortsatt av den trykkfølsomme, resistive typen. Det betyr at den krever mer nøyaktig og kraftigere trykk enn de fleste Andoid-telefonene, eller iPhone, for eksempel. Det er ikke en optimal teknologi. Spesielt siden Symbian-operativsystemet, som telefonen bruker, er ikke verdens mest brukervennlige.

Fortsatt Symbian
N97 Mini sliter nemlig med det samme som N97 gjorde i sin tid. Grensesnittet har sine røtter i tradisjonelle mobiltelefoner, og mange av menyvalgene og alternativene er rett og slett ikke tilpasset trykk. De er tilpasset tastaturbasert navigasjon. Hele logikken i bruken av systemet er gammeldags, og henger ikke med i tiden. Greit, mange av ikonene er store og tydelige, men når du går mer i dybden, oppdager du at brukervennligheten ikke er på topp.

Når det gjelder funksjonalitet beholder likevel N97 Mini alt som gjorde N97 såpass velutstyrt. Naturligvis har telefonen støtte for alle typer trådløse standarder. Enten det er GPRS, EDGE, super 3G eller WLAN. Det er selvsagt plass til GPS, og den nyeste versjonen av Nokias kartpakke følger med. Kameraet er godt, selv om 5 megapiksler ikke lenger er imponerende, er kvaliteten på bildene like bra som forrige gang. Det samme gjelder video. Rent oppløsningsmessig er Nokia N97 Mini underlegen mange andre telefoner, men når fargegjengivelsen og skarpheten er såpass god, lar vi være å klage. Vi påpeker også at telefonen har mindre lagringsplass enn forgjengeren, minnet er redusert fra imponerende 32 GB til mer hverdagslige 8 GB (men det er plass til minnekort).

På nett
Nokia satser tungt på live oppdateringer av hovedskjermen, og lar deg legge til widgets som henter data direkte fra nettet. For eksempel en Facebook-applikasjon, værmelding, nyheter og diverse andre småprogrammer. Disse fungerer fint for det meste, du kan plassere dem rundt omkring på skjermen, og du kan også legge til en rekke andre snarveier til programmer du bruker oftest. Det skal likevel sies at det er mye bugs i programvaren fremdeles, for eksempel har mange av widgetene tendenser til å henge seg opp. Telefonen klarer heller ikke alltid å koble seg til det mest passende nettverket, noe som andre telefoner klarer med letthet og eleganse.

Det er virkelig ikke så lett å si så dramatisk mye mer om N97 Mini. Formfaktoren er mer håndterlig, tastaturet virker til å være bitte litt bedre, programvaren er oppdatert med noen nye funksjoner og nye kart, og ellers er brukeropplevelsen og funksjonaliteten så godt som identisk som N97. Har du prøvd den, vet du omtrent akkurat hva du får.

Lite nytt, alt i alt
N97 Mini er altså fremdeles en bra telefon, som er full av funksjoner, fleksibel og åpner for mange muligheter. Men operativsystemet er ikke ideelt, skjermteknologien er ikke den beste, og prisen er samtidig alt for høy: Rundt 4.700 kroner er mye penger.

Husk å lese testen av N97 for grundigere gjennomgang av maskinvaren og programvaren.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse