BDA-formann Victor Matsuda kan love at 3D-disker kan spilles i 2D-maskiner - og omvendt.

Annonse


– Nei, du MÅ ikke kjøpe ny spiller!

BERLIN (ITavisen.no): Ikke før har du skaffet deg en Blu-ray-spiller, så vil elektronikkbransjen at du skal kjøpe en til. Overrasket?

2D fra 2D-spillere

Denne gangen dreier det seg altså om e 3D-spiller. Film-og elektronikkbransjen vil nemlig ha det slik at 3D-filmer bare kan spilles på 3D-spillere. Vel å merke om du vil ha 3D-bilder.

– Vi legger opp til at 3D-plater kan spilles i vanlige 2D-spillere. Dette skal skje ved å 2D-spilleren leser det vanlige bitstream-laget slik den gjør med Blu-ray-plater i dag. Dette laget vil nemlig og ligge på 3D-platene, sier Benn Carr, som leder BDAs utviklingskomité for 3D og som også leder Disney-konsernets avdeling for ny teknologi.

– Får plass på platen

På spørsmål om ikke dette vil ta opp mer kapasitet enn en 50GB Blu-ray disk klarer å holde, svarer Carr at de har tatt høyde for akkurat det.

Annonse


– Vi har gjort flere tester, og de viser at det ikke blir noen forskjell i bildekvalitet, selv om vi har vært nødt til å å ned i bitrate. 2D-signalet er like godt som med dagens Blu-ray, og 3-signalet er en bonus. Ekstramaterialet kan derimot måtte komme til å legges på en ekstra disk, sier Carr.

Ikke ny skjerm

Den gode nyheten er at du ikke trenger ny skjerm for å kunne spille av 3D-platene. Du kan med andre ord spille av 3D på en 2D-skjerm dersom du har 3D-briller for hånden. Men du får bedre resultat (og trolig mindre vondt i hodet!) om du bruker en dedikert 3-skjerm.

Slike ble vist på CES-messen i Las Vegas januar, og vises også her i Berlin i år. Det snakkes også om kommende projektorer som kjører brilleløst. Men de fleste satser på briller her, slik som på kino.

– Vi kommer til å sørge for at alle typer skjermer og projektorer klarer å vise bildet fra 3D-spiller – med eller uten briller, sier Disney-sjefen.

Annonse