Natt til søndag ble den kontroversielle franske fildelingsloven vedtatt. Avstemningen i nasjonalforsamlingen skjedde med bare 16 lovgivere til stede, og ble vedtatt med 12 mot fire stemmer.
ISPene må håndheve
Loven innebærer blant annet at fildelere som gjentatte ganger har lastet opp eller ned opphavsbeskyttet materiale kan bli kastet ut fra Internett.
Hvordan dette rent praktisk håndheves, er opp til hver enkelt nettleverandør. En av de mest drastiske metodene er å installere overvåkingsprogrammer – såkalt spionvare – på brukernes maskiner.
Obligatorisk spionasje
Dette kan i følge det franske nettstedet Numerama.com nå bli en realitet.
Annonse
Overfor nettstedet bekrefter den franske kommunikasjons- og kulturministeren Christine Albanel at det faktisk blir obligatorisk for nettleverandørene å installere slik programvare. Dette fordi ISPene med den nye loven pålegges å innføre tiltak som kan avsløre fildelere.
Tordner mot loven
Reaksjonene har ikke latt vente på seg.
– Alle maskinene i vårt land vil være under oppsyn av en ISP. Dette er Big Brother, sier parlamentsmedlem Martine Billard fra det franske Miljøpartiet.
– Med antivirusprogrammer eller brannmur kan du selv styre hvilken kommunikasjon maskinen din skal ha med nettet. Nå har du ikke lenger kontroll over maskinen. Nå vil alle Internett-leverandører i Franskrike ha direkte kontroll med datamaskinen din. Det er bare Kina som gjør slikt – Frankrike skal liksom være et demokratisk land, tordner hun videre.
Frykter utvidelse
Også organisasjonen L’April, som kjemper for fri programvare og åpen kode i Frankrike. er bekymret. De mener pålegget om spionvare er helt utillatelig, og bryter med alle prinsipper for fri bruk av Internett.
Selv om overvåkingen bare skal gjelde fildeling og torenttrafikk, frykter de at også overvåking av annen aktivitet kan komme til å skje.
EU mener noe annet
Det franske vedtaket kan få konsekvenser for andre EU- land, og i siste instans også EØS-landet Norge. Dette på tross av at Europarlamentet – forvirrende nok – nylig vedtok at slik overvåking ikke skal være tillatt.
Loven kan dermed møte motstand på sentralt EU-hold, akkurat som flere EU-lands forsøk på å blokkere The Pirate Bay ble stoppet
Helt patent blir neppe overvåkingssystemet, dersom det i det hele tatt blir gjennomført i praksis. For erfaringsmessig finnes det mange måter å avskjære slike rutiner på, og smartingene der ute finner trolig en måte å hindre at informasjons slipper ut.
–
Kilder:
Open
BetaNews.com
Numerama.com target=_blank>Numerama.com
Annonse
Annonse