Dette merket vil du se over alt i 2009.

Annonse


Alt bindes sammen med alt

På CES (Consumer Electronics Show)-messen i Las Vegas like over nyttår vil publikum få oppleve den nye DLNA (Digital Network Living Alliance)-standarden i fri utfoldelse.

Flytter alt til alt

DLNA lar deg flytte all tenkelig digital informasjon mellom nær sagt alle typer spillere, mobiltelefoner og stue-enheter.

For eksempel kan man gjøre opptak fra TV på en harddisk-opptaker og streame opptaket til mobiltelefonen. Eller man kan sende bilder direkte fra mobiltelefonen til printeren, eller høre på MP3-samlingen sin via det trådløse hjemmenettverket.

Slipper å tenke

Ikke noe av dette er nytt hver for seg. Det nye er at alt sammen kan gjøres innenfor samme standard, og at man dermed ikke lenger trenger å tenke på om man skal bruke for eksempel Bluetooth, WiFi eller nettverkskabel. Med lyd fungerer også systemet også med koaksialkabel, for å gjøre bildet komplett.

Annonse


Bak den nye standarden står noen av verdens største aktører på IT- og elektronikkmarkedet. Blant dem er Microsoft, Samsung, Pioneer, Panasonic, Sony og Toshiba (en fullstendig liste finner du HER).

DRM innebygd

Det er likevel en dårlig nyhet her: Systemet inneholder også kopisikring, såkalt DRM (Digital Rights Management). Dette innebærer at det kan legges restriksjoner på mediefiler som er kjøpt og nedlastet fra nettbutikker som ønsker å beskytte varene sine.

I følge DLNA-interesseorganisasjonen er så langt 3100 produkter sertifisert for den nye standarden, som første gang ble presentert for presse og publikum i 2004.

Det er likevel først i 2009 DLNA blir å finne i de fleste nye elektronikkprodukter du får kjøpt i butikken.

ITavisen vil være til stede på CES-messen, som åpner 8. januar.

Annonse