Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Picture 1

Tysker slapp unna piratdom

Skyldte på WiFi – Gikk fri.

Etter et par runder i de tyske rettslokalene har saken hvor en mann ble anklaget for å laste ned piratkopierte filmer kommet til veiens ende. Den eneste unnskyldning var hans åpne WiFi-nettverk, som gjorde det mulig for andre å laste ned gjennom hans linje. Det var nok for at han skulle bli erklært uskyldig.

Ingen klar lov
Som sagt måtte det er par visitter til rettssalen for å få det hele oppklart. Først ble han dømt for å ha lastet ned ulovlig materiale, da dommeren mente alt som skjedde på nettverket var eierens eget ansvar.

Da han klaget og fikk tatt opp saken på nytt, ble det imidlertid en annen vise. Dommeren gjorde det nå klart at det er ingen lov som pålegger deg å sikre WiFi-nettverket ditt for å unngå så abstrakte former for missbruk. Det var heller ingen faste bevis på at det faktisk var han som hadde lastet ned noe. Dermed ble han satt fri.

Ikke i USA

Selv om denne avgjørelsen kan ha påvirkning på framtidige avgjørelser her i Europa, ser vi en motsatt trend i USA. Lignende saker har vært oppe i retten, hvor argumentet ikke har holdt.
I staten Utah har det til og med blitt diskutert å forby åpne nettverk. På denne måten skal privatpersoner slippe at forbipasserende personer med urent mel skal kunne koble seg på nettet deres, og bruke det til ulovlige aktiviteter.

Kilde: Ars Technica

Stikkord: fildeling, piratkopiering, wifi