Helt ny måte å søke på

forside

De fleste kjenner til det populære nettleksikonet Wikipedia. Det som gjør at Wikipedia skiller seg ut, er at hvem som helst kan slette, skrive og redigere artikler.

Som et oppslagsverk for definisjoner fungerer Wikipedia godt, men nettleksikonet har hatt sine problemer. Blant annet har Thorbjørn Jagland blitt hengt ut som pedofil, og den Australske regjeringen har også trykket på rediger-knappen.

Wikipedia-prinsippet som søkemotor

Wikia er navnet på søkemotoren fra grunnleggeren av Wikipedia, Jimmy Wales. Den ble annonsert (digi) allerede rundt årskiftet 2006/2007, men lanserte kjernefunksjonene for noen få dager siden.

Annonse

Ideen bak søkemotoren er svært lik ideen bak Wikipedia – Tanken er at hvem som helst skal kunne fjerne og legge til oppføringer, rangere hvilke treff som skal havne øverst på ulike søkeord, og at nettsamfunnet selv skal fjerne falske oppføringer, som for eksempel spam. I tillegg til dette indekserer Wikia også sider selv.

I motsetning til Google er kildekoden Wikia bruker fritt tilgjengelig for alle som ønsker å bidra eller se hvordan Wikia fungerer. Wikia baserer seg på Grub, som Jimmy Page kjøpte fra LookSmart for 50 000 dollar (i overkant av 256 000 kroner).

Fortsatt i startfasen

Vi testet like godt, egosentriske som vi er, med et søk på «ITavisen».

sok_itavisen
Bildet over viser nesten alle treffene som dukket opp, noe som vitner om at prosjektet har et lite stykke å gå. Ingen av sidene som dukket opp var ITavisen.no, men konkurrerende sider i samme sjanger.

addresult_itavisen
Når vi la inn «ITavisen.no» på søkeordet dukket det imidlertid opp som første resultat.

I tillegg til å redigere informasjon om de ulike nettsidene som dukker opp, kan man også rangere disse med stjerner fra en til fem. Sider som får fem stjerner vises før sider med fire stjerner, og så videre.

Mulighet for misbruk

Å havne høyt på lista over relevante søkeord hos Google er alfa og omega for enhver bedrift. Og det er her Wikia møter sin største utfordring – Vil brukersamfunnet greie å luke ut personer og bedrifter som tilpasser søkeordene til sin fordel?

Som et eksempel kan vi si at det finnes mange bedrifter som produserer blyanter. Hvis blyantprodusent A gir seg selv fem stjerner, er det ikke nødvendigvis sagt at de fortjener å få en bedre plassering enn blyantprodusent B, når man søker på «blyant».

Optimistisk

Jimmy Wales, mannen bak prosjektet, skriver på Wiki.com at han tror «åpenhet, brukersamfunn, personvern og kvalitet vil bli grunnlaget for prinsippene til neste generasjons søkemotorer».

Med suksessen Wikipedia har hatt kan han ha rett i det, men Wikia har en lang vei å gå – ihvertfall hvis de ønsker å konkurrere med Google.

Test Wikia selv på search.wikia.com.

Annonse
Annonse