usenet copy

Annonse


Filmbransjen går etter Usenet

De fleste har nå fått med seg at fildelerne bruker torrent for å dele filmer, spill, musikk og programvare på nettet.

Følger platebransjen

Mindre kjent er det at mange bruker Usenet for å skaffe seg materiale ulovlig.

Platebransjen har allerede prøvd seg med rettslige skritt.

Nå er det filmbransjens tur.

Annonse


Brev fra filmbransjen

Den amerikanske filmbransjeorganisasjonen MPAA /(Motion Picture Association of America) har sendt et brev til Usenet-indekseren Newzbin der de påpeker at noen av de såkalte redaktørene på Newzbin skal ha rapportert at det ligger opphavsbeskyttede filmer på systemet.

Newzbin sier på sin side at de har klare regler som forbyr uautorisert distribusjon av opphavsbeskyttet materiale, og at de tar affære dersom de oppdager at slikt ligger tilgjengelig.

Det er likevel ingen hemmelighet at det på Usenet i likhet med BiTorrent for en stor del brukes til å distribuere piratvare.

Sinnrikt system

Newzbin har utviklet såkalte .nzb-filer, som er et slags Usenet-svar på torrent-filer. Diise filene inneholder informasjon om hvilke filer som skal lastes ned. og holder styr på delene som skal settes sammen til en fullstendig film, musikkalbum eller spill.

Det som skiller nyhetsgruppene fra P2P er at datastrømmen kun går én vei. Det foregår altså ingen deling mellom brukere. Man deler selv ingenting, men henter alt fra store serverparker som gir enorm båndbredde uten noen makshastighet, selv om de ofte ligger i USA.

Man betaler en fast avgift til en tilbyder som for eksempel Newshosting og AstraWeb. Prisene ligger som regel på rundt 100 kroner måneden for fri nedlasting.

Kilder:
Torrentfreak.com
Newzbin.com