iStock_000005406932XSmall

Annonse


10 000 ganger kjappere enn Internett

Grid-teknologien er fremtiden tror folkene hos Cern – de samme som fant opp dagens Internett.

Uhyre kjapt

Det nyeste prosjektet fra Cern som skapte dagens nett forsker på en ny teknologi kalt «grid». Med Grid håper forskningsinstituttet å lage et Internett som er så kjapt at det kan laste ned en film på to sekunder, eller å sende hele katalogen til Rolling Stones fra Storbritannia til Japan på 2 sekunder.

I følge Times Online har allerede forskerne konstruert det som behøves for å erstatte dagens Internett. David Britton jobber med grid-prosjektet og tror at det vil revolusjonere samfunnet. – Med denne type datakraft vil fremtidige generasjoner ha mulighet til å kommunisere og samarbeide på måter eldre mennesker som meg selv ikke engang kan drømme om, forklarer Britton til Times Online.

Startes allerede i sommer

Allerede i sommer trykker forskerne hos Cern på «den røde knappen». Det betyr at de starter opp en ny particle accelerator som skal samle informasjon fra universet. Samtidig blir «the grid» startet opp for å mota all denne informasjonen.

Annonse


Til forskjell fra dagens nett er «the grid» bygget fra bunn av med fiber og moderne rutingsentraler. Med andre ord er deg ingen utdaterte komponenter som gjør nettet tregt. 55 000 servere er allerede på plass og man forventer at dette tallet er oppe i 200 000 innen de neste to årene.

– Dette vil bety starten på cloud-computing der alle har all sin informasjon på nett og kan nå det overalt, forteller prosjektleder Ian Bird. Allerede nå har Storbrittania 8000 servere i grid-systemet. Det betyr at allerede til høsten vil studenter i landet ha teoretisk mulighet til å koble seg opp til «the grid» istedenfor dagens Internett.

Ikke for hvermannsen enda

Det er likevel lite sannsynlig at dette vil erstatte dagens Internett med en gang og det blir nok ikke tilgjengelig til deg og meg med det første. Hovedformålet er å finne et partikkel forskerne i flere år har prøvd å finne (the Higgs Boson). Det er likevel flere telekomselskaper som er interesserte i teknologien, men først og fremst er dette for forskningsinstitutter (som allerede har brukt det til å finne medisin mot malaria).

– Holografiske videokonferanser er ikke så langt unna. Online-spilling kan utvikle seg til å inkludere tusener av mennesker og sosiale nettsider kan bli hovedmåten vi kommuniserer på, sier professor Tony Doyle.

Kilde:
Times Online

Annonse