Den britiske ministeren for intellektuell eiendom vil ikke gå like langt som rettighetshaverne.

Annonse


Fildelere kan miste nettet

Et nytt, britisk lovforslag som avisen The London Times har fått tak i går svært langt for å stoppe ulovlig fildeling.

Blir kastet ut

I følge forslaget skal alle nettleverandører pålegges å gripe inn mot brukere som utveksler musikk, film, spill eller programvare som ikke er godkjent av opphavsmannen.

Straffen for slik virksomhet skal være å bli avskåret fra nettet – rett og slett kastet ut som kunde.

Nytter ikke å skifte

Og prøver du å tegne et nytt abonnement hos en konkurrent kan du risikere å møte veggen der også. I lovforslaget åpnes det nemelig for pliktig utveksling av kundeinformasjon nettleverandørene i mellom.

Annonse


Forslaget er nå ute på en lukket høring hos nettleverandørene. Disse er i følge avisen ikke udelt begeistret for forslaget, men heller ikke fremmede for det. Sannsynligvis vet de at de må gå med på en eller annen form for kontroll av fildelerne, enten de vil eller ikke.

De etterlyser tekniske metoder som kan skille lovlig fra ulovlig fildeling, og peker blant annet på problemene med å finne ut hvem som benytter en maskin eller et nettverk.

Følger Frankrike og USA

Det har vært flere tilfeller hvor folk med åpne, trådløse nettverk har blitt rettsforfulgt uten grunn – rett og slett fordi noen andre har benyttet seg av deres nett til ulovlig aktivitet.

Andre land har likevel kommet betydelig lenger enn Storbritannia i en utvikling der bredbåndsleverandørene blir gjort ansvarlige for hva brukerne gjør. Slike lover er allerede på plass både i Frankrike og USA. Her er regelen at man blir kastet ut etter tre advarsler.

Struping i Norge

Mange bredbåndsleverandører – blant dem enkelte norske , struper allerede i dag båndbredden for fildelerne.

Fildelingen legger i dag beslag på et sted mellom 40 og 60 prosent av den totale båndbredden på Internett. Både nettbransjen og underholdningsbransjen taper penger på denne situasjonen.

Men nettleverandørene er samtidig livredde for å miste sine beste kunder – de som bestiller de feteste linjene. De er nemlig også de ivrigste fildelerne.

Annonse