Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Du kan ha med deg ekstra batterier, men bare i håndbagasjen.

Bagasje-batteri forbudt

Nye regler for mobil og bærbar PC på fly.

USA innførte fra årsskiftet nye regler for å ta med batterier om bord i flyet. Den viktigste endringen er at det nå ikke er lov til å pakke ekstrabatterier for mobiltelefoner og bærbare PCer i innsjekket bagasje.

8 grams grense

Disse må med andre ord tas med i håndbagasjen. Men også her gjelder det restriksjoner. Batteriene må ha mindre enn 8 gram lithium-ion i seg – hver i sær. Du kan ta med deg ekstrabatterier som til sammen ikke overstiger 25 gram lithium-ion.

8 gram er godt over det både mobilbatterier og batterier til bærbare PCer inneholder, slik at det neppe blir noe praktisk problem for passasjerene.

Kommer trolig til Norge

Selv om de nye reglene foreløpig bare gjelder amerikansk innenriksfart og amerikanske flyselskapers utenlandsruter, er det ventet at den internasjonale flytransport-organisasjonen IATA (International Air Transport Association) vil innføre de samme reglene også for andre land.

I Norge gjelder det en generell regel om at det ikke er lov til å ha med eksplosive materialer om bord, men dette gjelder neppe standard laptop- og mobilbatterier.

Forbudet mot lithium-ion-batterier i innsjekket bagasje kommer etter at det har skjedd en del stygge nesten-ulykker med slike batterier, både på flyplasser og andre steder.

Kan forårsake katastrofe

Under gitte forhold kan batteriene ta fyr, og man får i noen tilfeller en eksplosjonsaktig brannutvikling. Skjer dette i et lasterom i flyet der ingen mennesker er til stede for å slukke brannen, kan det skje en katastrofe.

Heldigvis har det så langt ikke skjedd at batterier har tatt fyr i selve flykabinen.

De nye reglene finner du i detalj på det amerikanske luftfartsverkets nettside safetravel.dot.gov.

Stikkord: batteri