Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Selskapet IRSeek loger systematisk 6 millioner nettsamtaler om dagen. Nå har de stoppet søkemotoren sin. (Ill.: IRSeek)

Stopper nettprat-søk

Logget seks millioner samtaler om dagen.

Det israelske selskapet IRSeek har så langt rukket å lagre rundt 300 millioner samtaler som folk har foretatt gjennom nettpratsystemet IRC. Disse samtalene – rundt seks millioner pr. dag – gjorde de søkbare på nettet.

Nå har selskapet valgt å stoppe søkemotoren, etter skarpe reaksjoner fra IRC-brukerne.

Offentlig samtale

IRC er et system der to eller flere kan snakke sammen i såkalte chatterom på nettet. Det fungerer omtrent som MSN Messenger, men har i motsetning til denne tjenesten et mer offentlig preg.

På disse nettverkene er det vanlig at mange snakker sammen på en gang. De arter seg på mange måter som et nettforum i sanntid, og er som oftest åpne for alle som vil delta i samtalen.

Øyeblikkelig stans

Det kom likevel som er overraskelse på brukerne at IRSeek driver systematisk overvåking, logging, lagring og indeksering av samtalene. Og at de inntil i natt norsk tid kunne tilby resultatet i en søkemotor der hele nettet hadde adgang.

Eter at saken sprakk på nettstedet TechCrunch.com har selskapet stoppet søketjenesten som gjorde at hvem som helst kunne søke i nettsamtalene.

Beklager «mulige uhell»

I et åpent brev til IRC-samfunnet skriver selskapet at de har mottatt en rekke henvendelser fra folk som er overasket og bekymret over at samtalene deres ligger åpent tilgjengelige for enhver på nettet.

Til sitt forsvar sier IRSeek at de bare logger samtaler som foregår vie offentlige IRC-kanaler, og at de beklager dersom de ved et uhell har kommet til å logge fortrolige samtaler som har foregått via private eller hemmelige kanaler.

Skal ikke logge nicks

De sier også at det er flere andre tjenester på nettet som ligner, og at folk som bruker offentlige chatte-rom må regne med at det de sier både er synlig for allmennheten og tilgjengelig i ettertid.

De hevder også at mange brukere er positive til at samtalene ligger ute på nettet og er søkbare.

Selskapet foreslår en rekke tiltak som skal gjøre det umulig å identifisere de som har snakket sammen. Blant annet skal de slutte med å indeksere brukernes kallenavn (nicks).

Stikkord: messenger