LYS IDÉ:  Nå vil forskerne utnytte nedbremsingsenergien mens du går til å lade opp dingsene dine.

Annonse


Sveiver på lyset i afrikanske hjem

Stiftelsen Freeplay Foundation vil bruke teknologi fra fortidens sveiveradioer for å bringe strøm til de fattigste områdene i Afrika.

Stiftelsen utvikler nå en prototype på en ladestasjon som kan lades med energi fra en håndsveiv. Tanken er at dette kan erstatte flere forurensende og direkte helsefarlige alternativer mange afrikanere i dag bruker til å lyse opp hjemmene sine.

Vil ansette kvinner

Direktør Kristine Pearson i the Freeplay Foundation påpeker at mange afrikanere fortsatt er avhengige av dagslys for å få utført sine daglige gjøremål, og at livene deres begrenses deretter. For disse vil et par timers ekstra lys hver dag ha stor betydning, sier Pearson til BBC

I stedet får å gi bort strømkildene og dra sin vei, planlegger Freeplay Foundation å rekruttere kvinner til å viderselge produktet og vedlikeholde dette for kundene. Dermed vil de også skape varig livsgrunnlag for dem de hjelper.