Platebransjen fortsetter sin taktikk med å gå løs på hver enkelt fildeler.

Annonse


18 000 for tulle-nedlasting

Sarah, som er student ved Lincoln Nebraska-universitetet i USA, skulle bare laste ned noen 80-tallsballader og en Spice Girls-låt som hun og venninnene kunne le litt av.

– Få andre blir tatt

Kort tid etter kom det et brev fra en av platebransjeorganisasjonen RIAAs advokater. I brevet forlanger RIAA sju dollar og 87 cent (om lag 47 kroner) pr. låt. Samlet regning for de 383 låtene hun til sammen hadde lastet ned ble itt over 3000 dollar – om lag 18 000 norske kroner.

20-åringen sier hun har mange venner som rutinemessig laster ned tusenvis av låter, og at de aldri har blitt tatt for det.

– Går bevisst etter fattige

Foreldrene hennes valgte likevel å betale. Hadde de ikke gjort det, ville datteren ha måttet gjennomgå en rettssak som hun trolig ville ha tapt. Og da hadde saksomkostningene til RIAA kommet på toppen av regningen.

Annonse


Andrew Johnson, som studerer sammen med Sarah Barg, fikk et tilsvarende krav i fanget. Også han betalte. Men det skjedde med blandede følelser. Han mener at RIAA bevisst forfølger studenter og andre folk med lave inntekter. Rett og slett fordi de ikke har ressurser til å gå gjennom en rettssak.

Kan skje i Norge

I Norge har platebransjen signalisert at de i likhet med sine amerikanske kolleger vil forfølge hver enkelt fildeler. Men siden identifikasjon av den som eier en IP-adresse i motsetning til i USA krever rettslig kjennelse, er det betydelig vanskeligere å ramme vanlige fildelere her til lands.

Likevel ble en Fredrikstad-mann i mars dømt til å betale filmbransjen 50 000 kroner for å ha lagt ut filmen Pitbullterje via The Pirate bay. Men da forelå det en uforbeholden tilståelse, og saken dreide seg om ulovlig publisering. (Filmen er fortsatt tilgjengelig på The Pirate Bay – i full DVD-kvalitet).

Det kan imidlertid komme til å bli lettere for underholdningsbransjen med nye EU/EØS-regler som er under utforming. I det nye regelverket legges det opp til at film- og platebransjen skal få avgrenset politimyndighet, slik at de selv kan innhente bevis fra bredbåndsleverandørene.

Kilde:
Yahoo/AP

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse