Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Plateselskapet tok musikken til Jean-François Taillard og la den ut på iTunes. (Ill.: Apple)

Høyere kvalitet – ingen DRM

EMI lanserer nå DRM-fri musikk via iTunes.

Det var knyttet store forventninger til dagens pressekonferanse i London, der EMI-overhode Eric Nicoli fikk besøk av Apple-sjef Steve Jobs.

Noen spekulerte i at annonseringen vil dreie seg om en mye etterlengtet lansering av Beatles-katalogen via iTunes, men det dreide seg i stedet om det mange kanskje vil hevde er en langt viktigere begivenhet.

– Selger DRM-fri musikk
EMI annonserte nemlig at de nå ville begynne å selge musikk i forbrukervennlig format, fullstendig uten kopibeskyttelse via iTunes Music Store og andre digitale utsalgssteder – og det i høyere kvalitet enn dagens formater.

Apples iTunes Music Store vil bli første kanal til å motta det nye DRM-frie innholdet. Individuelle AAC-spor fra EMI-artister med «dobbelt så høy» lydkvalitet (256kpbs AAC) som eksisterende nedlastinger vil tilbys uten DRM.

Litt dyrere enkeltspor
Prisen for de ubeskyttete sporene vil ligge noe høyere (i overkant av 10,-) enn dagens DRM-versjoner, som fremdeles vil være tilgjengelig for de som ønsker det for 8,- kr stykket.

Album fra EMI vil bli solgt uten DRM i høyere kvalitet, men med uforandret pris. Har du allerede kjøpt spor eller album med DRM, vil du kunne oppgradere for et par kroners mellomlegg per spor.

Alle EMI-musikkvideoer vil også bli solgt via iTunes Music Store uten DRM, til samme pris som i dag.

DRM-fritt fra flere hold
EMI sier de forventer at andre utsalgssteder også vil tilby DRM-frie kjøp innen få uker, i enten AAC, WMA eller MP3.

– Dette er et riktig skritt forover for musikkbransjen, sier Apple-sjef Steve Jobs. EMI har vært en flott partner for iTunes, og fører nok en gang an i industrien som det første store musikkselskapet til å tilby hele sin digitale katalog DRM-fritt.

Kilde: EMI

Stikkord: Apple, musikk